Неділя , 19 Травень 2024
Економіка

Євроінтеграція під питанням: Україна має встановити граничні ціни на електроенергію

Україна зобов'язана дотримуватись європейських стандартів та встановити обмеження на ціни на оптовому ринку електроенергії.

Україна зобов’язана дотримуватись європейських стандартів та встановити обмеження на ціни на оптовому ринку електроенергії. 16 березня 2022 року енергосистема України приєдналася до ENTSOE, що стало найбільшим інвестиційним проектом в історії країни, повідомляють “Вечірні Вісті”.

Щоб повністю реалізувати потенціал цього проекту, необхідно провести маркет-куплінг та погодити граничні ціни відповідно до зобов’язань України, визначених Регламентом.

“Без цього неможливо повністю розкрити потенціал євроінтеграції”, – підкреслив учасник відкритого обговорення проекту постанови НКРЕКУ.

Омельченко також нагадав, що зобов’язання України полягає у приведенні граничних цін на оптовому ринку електроенергії до європейського рівня. Він наголосив, що виконання зобов’язань перед Енергетичною Спільнотою в рамках угоди між Україною та ЄС не має альтернативи.

Експерт зазначив, що промисловим підприємствам не варто турбуватися про зростання цін на електроенергію після скасування прайс-кепів. За його прогнозами, ціни не зростатимуть, оскільки вони визначаються попитом, який в Україні нині невисокий. Причина – військова обстановка.

Важливо зазначити, що голова “Укренерго” Володимир Кудрицький висловлював думку щодо необхідності лібералізації ціноутворення на ринку електроенергії, щоб забезпечити вільний імпорт із Європи та балансування енергосистеми в Україні.

Нагадаємо, що ціни на газ у Європі можуть різко впасти.

Leave a comment

Залишити відповідь

Related Articles

В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію

Міністерство енергетики висловилося про підвищення тарифів.

Чому незабаром в’їзд до Венеції стане платним?

Венеція стане першим великим містом у світі, яке стягуватиме плату за в'їзд...

Курс долара та євро знову почали підніматися, — валютні обмінники

Курс американської валюти в обмінних пунктах української держави продовжив зростання.

Долар продовжує падати у ціні, нові показники американської валюти

Курс американської валюти в обмінних пунктах української держави показав невелике зниження.