Середа , 17 Липень 2024
Экономика

Тарифи на газ у січні 2021: НКРЕКП та АМКУ починають перевірки

НКРЕКП починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в Telegram, інформує УНІАН.

«Ми хочемо вийти на системне і збалансоване рішення. Особливо проблемною зараз є ситуація в населених пунктах, де функціонують малі оператори ГРМ, які обслуговують невелику кількість споживачів. Це питання також має бути вирішене найближчим часом», – написав Шмигаль.

Скриншот Telegram

Скриншот Telegram

Разом з тим, антимонопольний комітет України повідомив про те, що найближчим часом вивчить обгрунтованість і прозорість формування тарифів на розподіл газу.

«Протягом липня-грудня 2020 ми були свідками зростання тарифів на газорозподіл в абсолютній більшості областей. До того ж ці тарифи істотно відрізняються у різних суб’єктів. Обгрунтованість і прозорість формування такого тарифу буде вивчена Антимонопольним комітетом найближчим часом. У разі виявлення порушень Комітет змусить регулятора виправити ситуацію», – сказано в повідомленні.

З 1 січня в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.

Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої ціни на 11%, а максимальна – на 20,5%.

Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2021 року підвищила тарифи на послуги 43 газорозподільних компаній в середньому в 1,6 раза.

З початку січня в ряді регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів.

Президент України Володимир Зеленський, реагуючи на масові протести населення в різних регіонах країни, доручив уряду терміново розв’язати питання з тарифами на газ для населення.

13 січня 2021 року Кабінет міністрів заявив про те, що буде пропонувати встановити для побутових споживачів фіксовану ціну на газ в розмірі 6,99 гривні за кубометр. 

 

 

 

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...