Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

В Україні підвищать тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити з новою ціною

В Україні Кабінет міністрів анонсував підвищення тарифів на електроенергію вже найближчими днями. Нововведення набудуть чинності з 1 січня 2021-го і зачеплять усі родини.

Як розповіли OBOZREVATEL джерела в Кабміні, нині в середньому кожен кіловат/год обходиться в 1,1 грн (за перші 100 платимо 90 копійок, а за кожен наступний – 1,68 грн). Цієї суми не вистачає на те, щоб навіть доставити струм. “У першому етапі підвищення може становити 30%”, – розповіли в комісії.

Відповідно, сім’я, яка зараз платить за електроенергію 250 грн на місяць, уже в січні може заплатити близько 325 грн. “Є напрацювання Міненерго, вони повинні їх презентувати на Кабміні”, – пояснили в комісії.

Водночас, ймовірно, пільговий тариф під час споживання невеликої кількості електроенергії залишиться. Тариф буде складатися з двох частин: першу потрібно буде платити тим, хто витрачає мало й економить, а другу – українцям, які активно витрачають струм.

Рішення про підвищення тарифів на електроенергію вже давно назріло. Якщо після запуску ринку газу влада перестала контролювати ціну на електроенергію, то з електроенергією ситуація залишається плачевною. Вартість послуги для простих українців не підвищують, а витрати лежать на плечах промислових споживачів. Вони змушені платити більше, щоб дати можливість населенню платити менше.

Це призводить до перехресного субсидування. У результаті бізнес закладає високі тарифи на струм у свої ціни на товари й послуги, за які в кінцевому підсумку все одно доводиться платити простим українцям.

Як раніше вже писав OBOZREVATEL, питання підвищення тарифів розглядали ще влітку. Однак тоді через активну реакцію в ЗМІ цю ідею призупинили. Зараз же, коли ситуація стає критичною, в уряду має немає вибору – без зростання цін не обійтися.

OBOZREVATEL

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...