Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Якщо тариф на передачу електроенергії підвищать, це негативно позначиться на курсі долара, – експерт

Підвищення тарифу на передачу електроенергії вдарить по промисловості, яка змушена буде скорочувати працівників, призведе до зростання цін і курсу долара.

Про це заявив президент об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Калєнков в ефірі телеканалу Україна 24, інформує РБК-Украина.

За його словами, підвищення тарифу на передачу струму стане серйозним ударом для промисловості, яка і без того перебуває в кризі. Збільшення собівартості продукції внаслідок зростання витрат на електроенергію зробить її неконкурентоспроможною, і підприємства для виживання будуть шукати можливості скоротити витрати, зокрема шляхом звільнення працівників.

“Фактично ми зараз перебуваємо в кризі не з березня цього року, а з літа минулого року. Я маю на увазі металургію. Тому всі можливості для зменшення собівартості, для пошуку можливості конкуренції на ринку вже вичерпані. І були вичерпані давно. Тому збільшення собівартості буде мати прямий ефект на те, що ми продамо менше продукції, випустимо менше продукції. Під питанням будуть робочі місця”, – розповів Калєнков.

Він підкреслив: за підвищення тарифів на передачу електроенергії для бізнесу заплатять всі українці, які будуть купувати їх продукцію або послуги. Крім того, зростання цін на продукцію спровокує зростання інфляції, а падіння експортної виручки з-за втрати українськими підприємствами конкурентоспроможності на світових ринках негативно позначиться на курсі гривні.

“Заплатять за це всі, це помилково припускати, що це торкнеться тільки промисловості. У підсумку все одно це перейде на вартість товарів для кінцевих споживачів і за це заплатять всі громадяни країни. Але наша продукція стане менш конкурентоспроможною, ми менше зможемо продати на світових ринках металопродукції, однією зі статей нашого експорту. Це вплине і на курс, і на інфляцію”, – пояснив Калєнков.

Нагадаємо, НКРЕКП підвищила тариф на передачу електроенергії з 1 грудня 2020 року на 30% – з 240,23 грн /МВт-годину до 312,76 грн /МВт-година.

Раніше економічний експерт Андрій Новак наголосив: підвищення тарифу на передачу електроенергії запустить ланцюгову реакцію зростання цін на всі товари і послуги. А львівський ресторатор Андрій Худо повідомив, що установи після підвищення тарифу на передачу електроенергії будуть тимчасово припиняти або і зовсім заморожувати роботу.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...