Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Уряд хоче добити восени тих, хто спромігся вижити навесні – нардепка

Дев’ять місяців влада витратила невідомо на що, замість того, щоб бі-і-ігом підготуватися до другої хвилі карантину

Суспільство мало бути вже спокійне – що є плани Б і В із розгортання додаткових ліжок, є кисень і є ШВЛ. А ще не переживати, що в лікарнях бракує медиків, деякі з яких продовжують працювати самі, хоч і хворі на коронавірус. Але ні, треба було займатися чим завгодно – лише не цим. Навіть можна було очільникові МОЗ іти в Одеську облраду! А що – часу ж вистачає на все!

Але тепер уряд хоче врятувати українську медицину від колапсу…абсолютним нищенням українського бізнесу.

Читайте також: Мінкульт і гуманітарний комітет Ради розкритикували карантин вихідного дня

Тепер ті кафе, ресторани, перукарні, які вижили навесні й не збанкрутували – пропонують добити восени.

Чи допоможе карантин вихідного дня зупинити ріст захворюваності? На мою думку, ні! Бо ми розуміємо, що основні джерела передачі вірусу будуть все одно в будні дні. Тому – це все видається радше імітацією бурхливої діяльності.

А от по бізнесові такі ноу-хау вдарять шалено. Бо ж 80% виручки кафе й ресторанів припадає саме на вихідні. Так само магазини одягу половину своїх доходів отримують саме на вихідних.

І будьмо відверті, саме бізнес насамперед підставляє плече для підтримки медицини в період пандемії! І саме бізнес поніс шалені витрати, щоби вписатися в урядові вимоги щодо масок і рукавичок для персоналу, санітайзерів, безпечної дистанції та регулярної дезінфекції.

Читайте також: “Епіцентр” пожартував про “72-годинну п’ятницю”, натякнувши, що не має наміру закриватися на карантин вихідного дня

Переконана, що ефект від карантину вихідного дня 100% буде – негативний. Це просто доб’є нашу й так багатостраждальну економіку. І тут маємо ще раз порушити питання про ефективність уряду. Бо ж Фонд боротьби з коронавірусом мав би іти передовсім на лікарні й на допомогу бізнесові, а не на закатування в асфальт. Уряд міг би говорити про карантин вихідного дня, якби Фонд пустили на доплати людям на час вимушеного простою та на дотації бізнесові на час вимушеного карантину. А так – закривати бізнес – це просто стріляти собі в ногу.

Ми можемо мати рівні дороги, якими буде нікому їздити. Просто грошей не буде: ані на поїздки, ані на розваги. Можемо перерізати на зупинках стрічки, а медики втрачатимуть сили та здоров’я просто в лікарнях. Бо держава за дев’ять місяців не подбала про їхні умови праці й організацію лікарень у часи боротьби з епідеміями.

А від такого потужного удару по бізнесові маємо розуміти – грошей більше не стане. А отже – ні лікарям, ні лікарням, ні пацієнтам – точно не буде легше боротися з пандемією. Але ж для того, щоб це розуміти, горизонт планування треба мати трохи більше, ніж на тиждень уперед.

Соломія БОБРОВСЬКА

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...