Середа , 17 Липень 2024
Экономика

За 5 років кількість IT-фахівців в Україні подвоїлася – дослідження

До завтрашнього “дня програміста” компанія GlobalLogic провела дослідження української IT-сфери за останні п’ять років. 

Про це повідомляє портал ITC.ua.

“За даними компанії з 2015 по 2020 рік кількість IT-фахівців в Україні подвоїлася й зросла з 90 тисяч до 180 тисяч. При цьому щороку покращується гендерний баланс – зараз жінок в індустрії на 79% більше, ніж у 2015 році. Тоді вони становили лише 14%, сьогодні – чверть всіх фахівців в IT”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за цей період українські айтішники стали старшими на рік й частіше створюють сім’ї.

Середній вік ІТ-фахівця у 2015 році був 27 років, а у 2020 – вже 28 років. Вони також стали приділяти більше уваги особистому життю й активніше вступати в шлюби.

За 5 років фахівців без відносин стало на 20% менше, а тих, хто оформив їх офіційно – на 13% більше. Цього року сімейні IT-фахівці становили 40,7% від усіх, хто працює в даній сфері.

“На відміну від сімейного стану, середній досвід в IT на мідл-позиціях за 5 років не змінився. В середньому мідл-Розробник працює у сфері близько 3 років, а тестувальник – 2 роки. При цьому частка тестувальників у загальній кількості IT-фахівців зросла на 45% за останні 5 років, а от частка розробників скоротилася на 16%. За цей час процес розробки цифрових продуктів і рішень став складнішим, тому виникає все більше нових IT-професій та спеціальностей”, – підкреслює видання.

У мовах програмування справжнім проривом останніх 5 років стали Python і JavaScript. Вони зросли на 89% і 66% відповідно.

Для порівняння, у 2010 році JavaScript використовували всього 1,9% опитаних інженерів в Україні, у 2015 році – трохи понад 10%, а сьогодні його активно використовують понад 18% фахівців. А ось популярний на початку десятих Java значно просів – за 5 років його стали використовувати на 39% менше. На ньому все ще пишуть мобільні додатки для Android і використовують у веб-розробці, але поява нових мов поступово витісняє колишнього лідера.

IT в Україні розвивається, навіть попри кризу, і впевнено рухається до гендерного балансу. За 5 років кількість жінок збільшилася майже в 4 рази.

Жінки дедалі частіше обирають IT, лише у 2020 році вони становили 36% серед новачків, тобто тих, хто працює в галузі менш як рік.

“Майже 80% спеціалісток, з якими співпрацює компанія GlobalLogic, посідають технічні позиції, а загальна кількість фахівців компанії в Україні цього року перевищила позначку в 5 тисяч. У першому півріччі 2020 року ми були однією з небагатьох компаній, яка зросла в кількості інженерів. Але впевнені, що друге півріччя буде більш оптимістичним для всієї індустрії. Діджитал трансформація створює попит на розробників і тестувальників, нові IT-спеціальності” – прокоментував віце-президент зі стратегії та технологій Globallogic в Україні Андрій Яворський.

Для аналізу української IT-сфери компанія GlobalLogic використовувала інформацію з відкритих джерел, зокрема, дані DOU і внутрішню статистику.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...