Вторник , 23 Апрель 2024
Экономика

Експерт: Як Україна може перетворитися на експортера медичних масок?

«Раніше медичні маски були потрібні лише в дуже обмеженій кількості для медиків. Коли нас спіткала пандемія, то потреба виросла в сотні разів. Промисловість із цим справитися просто не змогла. І питання не лише в тому, щоб їх пошити. У світі виник дефіцит сировини для масок, від медичного флізеліну до гумки для масок», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці  пише голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

«Ціна підскочила в рази, хоча й зараз суттєво знизилася. Завезти з закордону маленькі партії також складно через часткове обмеження руху на західному напрямку. Але до справи долучилися тисячі цехів по країні, які раніше працювали по пошиву одягу. Зараз продажі одягу в світі впали найбільше серед усіх категорій товарів. Тому весь малий бізнес переключився на виробництва масок. Однак 95% цієї продукції не має ніякого відношення до медицини, оскільки матеріали, які використовуються не є медичними. Це технічний флізелін, це звичайний хлопок для одягу, із якого шиють маски багаторазового використання. Але ціна на маски, після ціни в 25грн за одноразову маску від виробника почала падати два з половиною тижні тому. Деякі почали відпускати за готівку по 6грн.

На сьогодні виробники масок та спецодягу, які постачали їх державним установам, стикнулися з неплатежами. Іноді з січня вони не отримали не копійки й тому вимушені призупиняти роботу через відсутність обігових коштів. Проблема безготівкових постачань загострилася, і часто на допомогу приходять волонтери, які купують все за готівку та передають в лікарні. Більшість матеріалів, які зараз завозяться до країни, також куплені за готівку і документів на них не має. А крім того на таку продукцію не може бути сертифікатів походження, оскільки походження сировини є незрозумілим.

Якщо ця галузь зможе розраховувати на розширення виробництва, на погашення заборгованості по заробітній платі та податкам завдяки так званим антикризовим дешевим кредитам, то це не тільки зможе зберегти десятки тисяч робочих місць, але й створити стільки ж нових. Тим більше, що погашення таких кредитів передбачається протягом 9 місяців. Це раніше прийнята програма Уряду про кредити “5-7-9%”, але суттєво розширюється коло їх учасників і суми кредитування. А крім того я ще з 2014 року добивався лібералізації умов сертифікації продукції в Україні, щоб до нас могли прийти європейські компанії, сертифікат яких, з одного боку, буде більш вагомим, ніж український, а з іншого, впаде ціна на сертифікацію, яка в ЄС коштує в 2-2,5 рази дешевше. Якщо ці питання вирішити, то ми перетворимося на потужного виробника продукції медичного призначення, тобто масок і спеціального одягу, та експортера. Головне використати наші можливості»,  – завершує експерт.

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.