Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Аналітики оцінили економічні наслідки коронавірусу COVID-19 в усьому світі

У той час, як Китай бореться зі смертоносним коронавірусом COVID-19, економічні наслідки його поширення ростуть по всьому світу, передає УНН.

Аналіз збитків для глобальної економіки опублікували і на сайті Всесвітнього економічного форуму (World Economic Forum). З урахуванням того, що багато компаній і країни залежать від стану економіки Китаю, автор аналізу для WEF Розамунд Хатт перерахувала кілька причин, через які спалах має наслідки у всьому світі:

Прогнозований спад в економіці

Китай є другою за величиною економікою в світі і провідним гравцем у міжнародній торгівлі, тому економічні наслідки коронавірусу також загрожують зростанню глобальної економіки.

Економісти, опитані агентством Reuters у період з 7 по 13 лютого, заявили, що вони очікують, що економічне зростання в Китаї впаде до 4,5% у першому кварталі 2020 року порівняно з 6% в попередньому кварталі – найбільш повільні темпи після фінансової кризи.

Проте, економісти налаштовані оптимістично з приводу того, що китайська економіка швидко відновиться, якщо вірус зможуть стримувати.

Падіння попиту на нафту

Китай є найбільшим імпортером нафти в світі. Міжнародне енергетичне агентство (IEA) прогнозує перше за останні десять років падіння світового попиту на нафту, з огляду на той факт, що коронавірус негативно позначається на виробництві та подорожах.

“Світовий попит на нафту сильно постраждав від нового коронавірусу (COVID-19) і повсюдної зупинки економіки Китаю. Наразі очікується, що попит скоротиться на 435 тисяч барелів у річному обчисленні в першому кварталі 2020 року, перше скороченні за квартал за більш ніж 10 років”, – йдеться в останньому щомісячному звіті МЕА.

Порушення в торгівлі

Нестача продуктів і комплектуючих з Китаю позначається на компаніях по всьому світу, у той час, як фабрики переносять відкриття після місячного Нового року, а працівники залишаються вдома, щоб допомогти зменшити поширення вірусу.

Foxconn, виробничий партнер Apple в Китаї, стикається з затримкою виробництва. Деякі автовиробники, включаючи Nissan і Hyundai, тимчасово закрили заводи за межами Китаю, тому що не могли отримати запчастини.

Фармацевтична промисловість також готується до порушень у світовому виробництві.

Багато виставок та спортивних заходів у Китаї і по всій Азії були скасовані або відкладені.

Індустрія подорожей і туризму постраждала в результаті економічних потрясінь після спалаху.

Згідно зі звітом Міжнародної організації цивільної авіації ООН (ІСАО), у першому кварталі 2020 року глобальні доходи авіакомпаній впадуть на 4-5 мільярдів доларів США. ІСАО також прогнозує, що Японія може втратити 1,29 мільярда доларів доходів від туризму в першому кварталі через скорочення кількості китайських туристів, у той час як Таїланд може втратити 1,15 мільярда доларів.

Водночас дані Bloomberg Economics свідчать про те, що в умовах певного блокування через коронавірус економіка Китаю працює всього на 40-50%. Принаймні, такі дані наведені за минулий тиждень.

Так, у самому Китаї, за даними Bloomberg, які наводить Time, багато фабрик все ще не працюють через брак персоналу, оскільки працівники опинилися в своїх рідних містах або проводять два тижні на карантині через коронавірус.

Зокрема, після місячного Нового року, з першого дня Року Щура 25 січня, в середньому кожен день відбувається всього близько 20% поїздок від обсягу у порівнянні з минулим роком, а це означає, що мільйони людей досі не повернулися на роботу.

Хоча деякі компанії, особливо великі державні промислові підприємства і виробники медичного обладнання, збільшили обсяги виробництва, попит на електроенергію як і раніше набагато нижче, ніж повинен бути в цю пору року. Дані про потужності свідчать, що більша частина промислового потенціалу країни залишається без діла, відзначають аналітики.

Викиди діоксиду азоту протягом тижня після свята були на 36% нижче, ніж у той же час після новорічних “канікул” у 2019 році, згідно зі звітом Центру досліджень в області енергетики і чистого повітря, який базується на супутникових даних. За даними незалежної дослідницької організації, зниженню сприяв спад на 25-50% у таких галузях промисловості, як переробка нафти, виробництво вугілля і виробництво сталі.

Опитування 109 американських компаній-виробників у Шанхаї і його околицях показав, що, хоча минулого тижня працювало майже 70% і понад 90% очікували повернення до роботи цього тижня, 78% компаній заявили, що у них не було достатньої кількості персоналу для повноцінного запуску виробничих ліній.

Alibaba Group Holding Ltd, перша велика китайська технологічна корпорація, що надала звіт після виникнення епідемії в січні, заявила, що вірус підриває виробництво і змінив структуру покупок, оскільки споживачі скорочують дискреційні (понад життєво необхідні) витрати, включаючи подорожі і відвідування ресторанів. Таке падіння дискреційних витрат чітко видно із даних про касові збори з показу кінострічок цього місячного Нового року.

Як зазначено, навіть якщо люди хочуть витрачати гроші, багато магазинів закриті, а роздрібні і онлайн-магазини стикаються з матеріально-технічними проблемами для постачання клієнтам.

“Така ситуація може тривати до тих пір, поки вірус не буде локалізовано, поки люди не повернуться на роботу і почнуть отримувати за це гроші, і поки вони не відчують себе впевнено, щоб витрачати знову”, – підсумували аналітики.

У той же час, Китай впевнений, що може досягти своїх цілей економічного зростання в цьому році. “Китай може досягти поставленої мети щодо економічного зростання в 2020 році, незважаючи на наслідки спалаху коронавірусу”, – цитує Reuters поширену державним телебаченням заяву китайського лідера Сі Цзіньпіна. Сі додав, що економіка залишається стійкою.

При цьому побоювання з приводу впливу спалаху коронавірусу, особливо на економіку Китаю, викликали перше зниження очікувань щодо зростання світової економіки, прибутку та щодо рівня інфляції з жовтня, показало опитування керуючих фондами Bank of America, повідомляє FT. Американські інвестори назвали спалах коронавірусу найбільшим “хвостовим ризиком” (різновидом інвестиційного ризику, який виникає, коли ймовірність суттєвої зміни ціни активу зростає) після результатів президентських виборів у США в 2020 році і розриву облігаційної бульбашки.

https://www.unn.com.ua/uk/publication/1853021-analitiki-otsinili-ekonomichni-naslidki-koronavirusu-covid-19-v-usomu-sviti

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.