Субота , 28 Вересень 2024
Экономика

Експерт: НКРЕКП включилось у процес газових домовленостей України і Росії

НКРЕКП включилось у процес газових домовленостей України і Росії. Проте, питання тарифу на транзит – це питання майбутніх днів. А вже зараз регулятор завершив розгляд тарифів на розподіл газу для облгазів, що має створити ситуацію фінансової стабільності Оператора ГТС, який є безпосереднім учасником договірних відносин із «Газпромом». І без цього рішення борги облгазів і далі зростатимуть перед оператором ГТС.
Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.
Міжнародна проблема фінансової недієздатності оператора ГТС – це звичайно круто. Це питання обговорювали у Відні і Брюсселі. Але воно створює не менше проблем для внутрішнього газового ринку. Починаючи від банальної зарплати для газових майстрів (ніхто не хоче йти на зарплату у 7 тис грн.) і завершуючи закупівлею обладнання для поточного ремонту. Низький тариф – це означає відсутність грошей. А тариф усі попередні 4 роки був у середньому 50 коп. за 1 кубометр. Тепер буде майже 0,9 грн. А має бути взагалі 1,5 грн. Ні, звичайно, вистачить і приблизно тарифу 1 грн за кубометр. Але це вже зовсім економити на усьому потрібно.

Глибоко технічна проблема – це технологічний газ, який також оплачується за рахунок тарифу для облгазів. Немає тарифу – немає оплати. Так за 4 роки набігло уже 25 млрд. грн боргів. І проблема технічного газу в принципі споживачів глибоко не цікавить. Їм «фіолетово» – розуміють це в НКРЕКП чи не розуміють. Ні, звичайно, регулятор розуміє і знає цю проблему. Тут власне як рояль в кущах появляється свіжостворений «Оператор ГТС», до якого дуже швидко докотиться хвиля фінансового цунамі. Тобто, облгази не змогли би купити технологічний газ без економічно-обгрунтованого тарифу. І оператор ГТС відразу і фактично, і по документам став би банкротом. Ні європейським компаніям, ні «Газпрому» це не потрібно.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Почему стоит покупать элитную недвижимость в новостройках если есть свободные деньги?

Покупка элитной недвижимости в новостройках — это значительное финансовое вложение, которое имеет...

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.