Пятница , 19 Апрель 2024
Экономика

Експерт: НКРЕКП включилось у процес газових домовленостей України і Росії

НКРЕКП включилось у процес газових домовленостей України і Росії. Проте, питання тарифу на транзит – це питання майбутніх днів. А вже зараз регулятор завершив розгляд тарифів на розподіл газу для облгазів, що має створити ситуацію фінансової стабільності Оператора ГТС, який є безпосереднім учасником договірних відносин із «Газпромом». І без цього рішення борги облгазів і далі зростатимуть перед оператором ГТС.
Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.
Міжнародна проблема фінансової недієздатності оператора ГТС – це звичайно круто. Це питання обговорювали у Відні і Брюсселі. Але воно створює не менше проблем для внутрішнього газового ринку. Починаючи від банальної зарплати для газових майстрів (ніхто не хоче йти на зарплату у 7 тис грн.) і завершуючи закупівлею обладнання для поточного ремонту. Низький тариф – це означає відсутність грошей. А тариф усі попередні 4 роки був у середньому 50 коп. за 1 кубометр. Тепер буде майже 0,9 грн. А має бути взагалі 1,5 грн. Ні, звичайно, вистачить і приблизно тарифу 1 грн за кубометр. Але це вже зовсім економити на усьому потрібно.

Глибоко технічна проблема – це технологічний газ, який також оплачується за рахунок тарифу для облгазів. Немає тарифу – немає оплати. Так за 4 роки набігло уже 25 млрд. грн боргів. І проблема технічного газу в принципі споживачів глибоко не цікавить. Їм «фіолетово» – розуміють це в НКРЕКП чи не розуміють. Ні, звичайно, регулятор розуміє і знає цю проблему. Тут власне як рояль в кущах появляється свіжостворений «Оператор ГТС», до якого дуже швидко докотиться хвиля фінансового цунамі. Тобто, облгази не змогли би купити технологічний газ без економічно-обгрунтованого тарифу. І оператор ГТС відразу і фактично, і по документам став би банкротом. Ні європейським компаніям, ні «Газпрому» це не потрібно.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.