П’ятниця , 19 Липень 2024
Экономика

Експерт: Шахтарі оголошують страйк через створення владою фактично штучної кризи у вугільній галузі

Шахтарі оголошують страйк. Поки що на один день. Причина – створення владою фактично штучної кризи у вугільній галузі. Це і рішення Верховної Ради про імпорт електроенергії або «формула Геруса». Псевдоскасування імпорту електроенергії завершилось прогнозовано – компанії-трейдери з початку грудня потихеньку відновили імпорт електроенергії із Росії. Білорусія нарощує не лише імпорт електроенергії, а й домовилася про фактичний реекспорт російського вугілля в Україну обсягом 600 тис. тон.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

На цьому фоні потрібно розуміти, що протести шахтарів – це завжди політичні ризики для будь-якої влади. Звичайно, порівнювати вплив шахтарських бунтів початку 90-х рр. і 2019 року – це не правильно. Тридцять років тому шахтарями рухала виключно і на 100% економічна причина – низька зарплата, борги і закриття шахт. Зараз до стандартного набору економічних причин додається причина глобального енергетичного характеру. Дії влади – як профільного комітету Верховної Ради на чолі з Герусом, так і Міненерго на чолі з Оржелем, – ведуть вугільну галузь до подальшого скорочення. Імпорт електроенергії з Росії та Білорусії імені Геруса – це зменшення видобутку вугілля в Україні та скорочення роботи теплових електростанцій. А Міненерго планує закриття шахт під гаслом приватизації.
Негативні дії народних депутатів та їх колег в уряді – це перерозподіл балансу виробництва електроенергії на користь імпорту електроенергії та послаблення власних видобувних (вугілля) і виробничих потужностей (ТЕС).

Сказати, що дії керівників профільних енергетичних напрямків в парламенті і уряді приносять шкоду електроенергетичній галузі – це нічого не сказати. Їх дії містять склад злочину. Вони діють в інтересах іноземних компаній, у тому числі із Росії, яка і так більш, ніж достатньо постачає в Україну енергетичного вугілля.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...