Суббота , 27 Апрель 2024
Экономика

Експерт: Шахтарі оголошують страйк через створення владою фактично штучної кризи у вугільній галузі

Шахтарі оголошують страйк. Поки що на один день. Причина – створення владою фактично штучної кризи у вугільній галузі. Це і рішення Верховної Ради про імпорт електроенергії або «формула Геруса». Псевдоскасування імпорту електроенергії завершилось прогнозовано – компанії-трейдери з початку грудня потихеньку відновили імпорт електроенергії із Росії. Білорусія нарощує не лише імпорт електроенергії, а й домовилася про фактичний реекспорт російського вугілля в Україну обсягом 600 тис. тон.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

На цьому фоні потрібно розуміти, що протести шахтарів – це завжди політичні ризики для будь-якої влади. Звичайно, порівнювати вплив шахтарських бунтів початку 90-х рр. і 2019 року – це не правильно. Тридцять років тому шахтарями рухала виключно і на 100% економічна причина – низька зарплата, борги і закриття шахт. Зараз до стандартного набору економічних причин додається причина глобального енергетичного характеру. Дії влади – як профільного комітету Верховної Ради на чолі з Герусом, так і Міненерго на чолі з Оржелем, – ведуть вугільну галузь до подальшого скорочення. Імпорт електроенергії з Росії та Білорусії імені Геруса – це зменшення видобутку вугілля в Україні та скорочення роботи теплових електростанцій. А Міненерго планує закриття шахт під гаслом приватизації.
Негативні дії народних депутатів та їх колег в уряді – це перерозподіл балансу виробництва електроенергії на користь імпорту електроенергії та послаблення власних видобувних (вугілля) і виробничих потужностей (ТЕС).

Сказати, що дії керівників профільних енергетичних напрямків в парламенті і уряді приносять шкоду електроенергетичній галузі – це нічого не сказати. Їх дії містять склад злочину. Вони діють в інтересах іноземних компаній, у тому числі із Росії, яка і так більш, ніж достатньо постачає в Україну енергетичного вугілля.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...