Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Земельна реформа призведе до уповільнення темпів розвитку економіки, – ВАР

Нещодавно в регіонах України почали розповсюджувати спецвипуск офіційного видання Кабінету Міністрів – газети «Урядовий кур’єр» про «міфи», якими, нібито, лякають селян «противники» земельної реформи. Втім, замість розвінчання старих міфів, автори газети створюють новий – що запуск ринку землі призведе до «покращення» життя людей та росту економіки країни уже в 2020 році. Зокрема, зазначається, що уже в перший рік дії реформи додатковий ріст ВВП складе від 1 % до  4%. Більше того: що, нібито, чим ліберальнішим буде ринок землі, тим більше «покращиться» життя.

Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР). 

Однак, протягом наступних 5-10 років земельна  реформа призведе не до пришвидшення зростання економіки, а навпаки – уповільнення темпів її розвитку. Причиною цьому є очікуване зменшення інвестицій у розвиток аграрного виробництва. На сьогодні приблизно 66% свого прибутку аграрії інвестують у нове обладнання, техніку, будівництво та реконструкцію виробничих будівель, впровадження нових технологій, навчання персоналу тощо. В результаті АПК – єдиний сектор української економіки, в якому спостерігалось номінальне зростання в середньому на 13% в рік протягом 2015-2018 років.

Але зі стартом земельної реформи підприємства змушені будуть витрачати ті самі 60-70%% прибутку на купівлю землі для збереження свого земельного банку. Крім того, практично кожен аграрій вже має боргове навантаження – кредити, які вони брали для купівлі техніки, будівництва ферм тощо. Відтак, елементарний підрахунок показує, що у найближчі роки аграрії взагалі не зможуть інвестувати в розвиток виробництва, а вклад аграрного сектору у ріст ВВП буде нульовим. (Слід зауважити, що у 2018 році сукупний ріст ВВП склав 3,3 відсоткових пунктів, при цьому вклад аграрного сектору складав 0.8 відсоткових пунктів – четверту частину всього приросту) 

Втім, незначний формальний ріст ВВП від земельної реформи все-таки буде, його причина – збільшення споживчих витрат домогосподарств, які реалізують свої земельні ділянки у 2020 році. Згідно із розрахунками, які провела Всеукраїнська Аграрна Рада, він складатиме лише 0,4%. Такий ефект є значно нижчим, ніж прогнозовані Урядом 1-4% росту ВВП щорічно після відкриття ринку землі. Також ці 0,4% росту ВВП є в рази нижчими, ніж вклад аграрного сектору, недоотриманий через відсутність інвестицій в розвиток. Виходячи з цього, реальний ріст ВВП від запровадження реформи, протягом перших років, буде від’ємним. 

Також слід розуміти, що кошти, отримані громадянами від продажу паїв, не будуть в повному обсязі спрямовані на розвиток української економіки. Згідно із даними Держстату, українці споживають лише 53% вітчизняних товарів, 47% коштів вони спрямовують на придбання імпортних. Тобто, ці кошти лише формально збільшать ВВП, а в реальності – підуть за кордон і на розвиток української економіки не вплинуть жодним чином. 

ВАР вже направляла розрахунки щодо росту ВВП до Міністерства економіки для подальшого обговорення. Однак, жодного разу не отримала зауважень чи спростувань їх коректності.

Тому Всеукраїнська Аграрна Рада закликає Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства оприлюднити джерела даних та методику проведення розрахунків, які дозволяють КМУ стверджувати, що запуск ринку землі призведе до пришвидшення росту ВВП на 1-4%% вже в 2020 році. А також наголошує на необхідності проведення відкритого та всебічного обговорення таких розрахунків. Тільки так суспільство зможе об’єктивно оцінити справедливість відповідних прогнозів і визначитись з тим,  що ж є міфом – побоювання аграріїв, що запропонована владою модель ринку землі веде до занепаду українського села, чи заяви деяких експертів, що запуск ринку землі є «манною небесною», яка дозволить різко покращити економічну та соціальну ситуацію в країні.

Із розрахунками Всеукраїнської Аграрної Ради можна ознайомитись тут.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.