Понедельник , 18 Март 2024
Экономика

Який козир втратила Україна в тристоронніх переговорах

У тристоронніх переговорах щодо продовження транзитного контракту на постачання російського газу територією України до ЄС, на жаль і досі немає прориву.

Розуміючи, що час працює на нього, Путін «додає жару», закликавши обнулити всі вимоги як із боку «Нафтогазу», так і з боку «Газпрому» в газовій суперечці. Кремлівський диктатор пропонує не тільки «простити» РФ кругленьку суму, а фактично змусити Україну нехтувати міжнародним правом й рішеннями Стокгольмського арбітражу. Зрозуміло, що такі умови не є прийнятними для нашої країни. Але це дає Росії час, щоб врешті-решт погодитися на транзит майже під «бій курантів». А паралельно Москва розраховує на додаткові козирі, які, на жаль, з’являються.

Запуск «Північного потоку – 2», який вдарить по Україні як по транзитеру, планувався на кінець 2019-го. Але наразі цей проект затягується. Та Німеччина, яка була й залишається головним лобістом газопроводу по дну Балтики, вирішила допомогти Росії.

Минулого тижня бундестаг мав проголосувати законопроект федерального уряду, що дозволило б обійти нові, більш жорсткі правила європейської директиви щодо «ПП-2». Нагадаємо, за ними морські газопроводи також підпадають під дію норм Третього енергопакету. Ключовим пунктом директиви ЄС є  те, що як виняток під дію Третього енергопакету можуть не підпадати газопроводи, що були введені в експлуатацію до 23 травня 2019 року. «ПП-2» це не стосується. Тому коаліція бундестагу мала би проголосувати за зміни до закону «Про енергетику», в яких усувається цей пункт із датою. І хоч минулого тижня голосування за цю «російську» правку було провалено, бундестаг та уряд Меркель рішуче налаштовані її продавити.

Ще один козир Росія отримала завдяки поправці Геруса, яка дозволила імпортувати в Україну електроенергію з РФ.

«Одним із проблемних моментів газових переговорів є постачання газу до Молдови і партнерського для Росії Придністров’я. Із припиненням транзиту через Україну без російського газу опиниться Молдавська ГРЕС у Придністров’ї, яка належить російському «Інтер РАО». Україна до останнього намагалась використати цей шанс для тиску на «Газпром». Але тепер Росія може бути спокійна і з чистою совістю відключати транзит. Електроенергія у Молдови і Придністров’я буде», – констатував експерт із питань енергетики Юрій Корольчук.

Проте посипати голову попелом ще зарано. В України дійсно достатньо газу в підземних газосховищах, тому «холодомору» в країні не станеться навіть за умов затягування підписання транзитної угоди. А її в будь-якому випадку підпишуть. Правда, скоріш за все, в документі ми побачимо доволі низькі обсяги транзитних зобов’язань.

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.