Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Іван Крулько: Перегляд угоди про реструктуризацію боргу сприятиме зростанню економіки України

«Батьківщина» закликає владу негайно провести переговори із зовнішніми кредиторами та підписати нову угоду про реструктуризацію зовнішнього боргу.

На цьому наголосив заступник Голови партії, перший заступник голови бюджетного комітету Іван Крулько під час виступу у сесійній залі.

«Угода, підписана колишнім міністром фінансів Наталією Яресько, абсолютно невигідна для України. Вона ставить українську економіку на коліна і програмує її на вічний неуспіх. Бо якщо економіка зростає на понад 3% ВВП, маємо платити зовнішнім кредиторам незрозумілу суму, яка не зафіксована в угоді про реструктуризації боргу», – пояснив він.

За даними парламентарія, наступного року уряд планує витратити на обслуговування та погашення держборгу колосальну суму – понад третину держбюджету або понад 400 млрд грн.

«Чи можна собі уявити, щоб будь-яка інша держава дозволила собі таке і віддала третину бюджету за зовнішніми боргами? А потім питала, за які кошти підіймати соцстандарти, підвищувати мінімальні зарплати, пенсії, надавати допомогу агросектору, виконувати інші інфраструктурні програми, зокрема будівництво доріг?» – риторично запитав Іван Крулько.

На його думку, якщо ми будемо рости менше, ніж 3% на рік, то ніколи не наблизимось до стандартів сусідніх країн, тієї ж Польщі, не кажучи вже про країни ЄС. Тому «Батьківщина» виступає за підвищення соцстандартів, що сприятиме запуску української економіки та збільшенню платоспроможності українських громадян.

Амбітні плани прем’єра зможуть бути реалізовані та українська економіка наблизиться до темпів, які були за уряду Юлії Тимошенко (9-12% ВВП), лише якщо уряд домовиться із зовнішніми кредиторами про перегляд угоди про реструктуризації боргу та врахує це при підготовці держбюджету до другого читання.

ba.org.ua

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.