Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Чому важливо не допустити дикої скупівлі чорноземів

Масова скупка земель визначається терміном landgrabbing  (дослівно – «захоплення землі»). За даними Land Matrix Partnership, за останні 12 років у світі було поглинуто корпоративними потужностями приблизно 250 млн га родючих земель. Рекордсменом є Індонезія, де одномоментно гамузом було поглинуто 1 млн 600 тис. га. Наступними йдуть Мадагаскар (1 млн 300 тис. га) та Філіппіни (1 млн 240 тис. га).

У жодній країні, де відбувались такі масові скупки, не відкривали на продаж більше 3-4 млн га землі. Україна збирається виставити 42 млн га орної землі. На такий «шведський стіл» злетяться охочі з усього світу. І вони дадуть на аукціоні будь-яку ціну, тому що альтернатива – повне «згоряння» грошей, якими вони оперують. А земля – надійне капіталовкладення, бо вона є унікальним типом активу, який збільшує свою вартість незалежно від обробітку.

Але, можливо, така масштабна скупка означає величезне зростання виробництва, корпоративні вкладення і таке інше? Змушений вас розчарувати. Після масової скупки землі нові власники обробляють лише обсяг, необхідний для виплати ренти або інших податків. Таким чином земля «сама за себе платить» і стає чистим депозитним активом.

Картель індійських корпорацій у Танзанії викупив гамузом 300 тис. га, з яких обробляє всього 1 тис. га. Корпорація Olam International (до речі, великий транснаціональний агрохолдинг) в Габоні нагромадила 300 тис. га, а обробляє лише 50 тис. га. Ще один агрохолдинг Equatorial Palm Oil викупив у Ліберії 600 тис. га. Реально обробляється не більше 50 тис. га.

В Європі ситуація аналогічна. За підсумками першого етапу земельної реформи в Польщі, який завершився в 2003 році, виявилось, що у них з’явились земельні ділянки без обробітку,  які обертались виключно як спекулятивний актив. Обсяг цих ділянок був від 70 тис. га. А Польща, нагадаю, виставила на продаж всього 4,7 млн. га (це 19% земель). Після чого в країні законодавчо обмежили граничний обсяг ділянки до 300 га і додатково включили до повноважень Земельної адміністрації виключне право викупу землі, якщо її перепродують в перші 5 років після купівлі.

Ми виставляємо на продаж рекордні для планети обсяги орної землі. При цьому не ставимо жодних обмежень і запобіжників проти спекуляцій, ще й допускаємо на ринок іноземні холдинги: як у статусі юросіб, так і через афільованих осіб та осіб із подвійним громадянством.

Українці – як фермери, так і фізособи – принципово не мають доступу до грошового ресурсу, в тому числі кредитного. Бо мінімальний відсоток ставки (із усіма програмами і пільгами) – цілих 14%.

Повернути землю після продажу не вийде. Бо приватна власність міжнародних корпорацій охороняється міжнародним законодавством. Наслідком націоналізації активів, які знаходяться у власності транснаціональних чи просто іноземних компаній, буде як мінімум запровадження економічних санкції проти України. Ми з жертви перетворимося на країну-вигнанця.

Тут ми не будемо самотні. У світі уже є держави, які потрапили в цю пастку – Мадагаскар, Конго, Ліберія, Танзанія, Філіппіни, Камбоджа (вона постраждала двічі – від комуністів і від капіталістів). А сама проблема захоплення земель уже вийшла на міжнародний рівень.

Тому нам просто не можна допустити відкриття вільного земельного ринку. Це буде злочин не лише проти країни, а й проти численних поколінь наших нащадків, яких ми приречемо на важку і виснажливу боротьбу за кожен гектар землі, яку їхні батьки віддали «за фук».

Вячеслав ІЛЬЧЕНКО, Facebook

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.