Суббота , 20 Апрель 2024
Экономика

Такі меморандуми потрібно було підписувати з європейськими країнами ще п’ять років тому, – Геннадій Рябцев

На жаль, у тристоронньому меморандумі Україна-Польща-США про співробітництво в сфері енергетики не йдеться про конкретні поставки американського газу. Поки що це декларація про намір і лише наріжний камінь у тристоронньому співробітництві. Попереду ще підписання низки документів і реалізація багатьох проектів, з якими досі спостерігалося тупцювання на місці.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт в енергетичній сфері, директор спеціальних програм НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.  

Задля збільшення обсягів транспортування американського газу насамперед потрібно побудувати інтерконектор «Україна – Польща» й прокласти труби по території нашої країни. У 2016-му була підписана угода між українським та польським операторами щодо реалізації цього проекту, який має статус об’єкта спільного інтересу країн. Але «Нафтогаз» вирішив, що цей проект не є прибутковим, тому ми й досі не маємо інтерконектора. Тобто в першу чергу нам потрібно вибудувати інфраструктуру. За умов належного фінансування цей проект можна реалізувати за 3-5 років.

Друге питання – збільшення потужностей терміналу, який розташований у морському порту Свіноуйсьце на кордоні з Німеччиною. Він розрахований на 5 млрд куб. м і націлений на обсяги й потреби Польщі в скрапленому газі як альтернативі російському ресурсу. Блакитне паливо з цього терміналу давно законтрактоване польськими підприємствами й споживачами. Український газ у ньому з’явиться тоді, коли його потужність збільшиться з 5 до 7 млрд кубометрів на рік. Але для цього необхідно укласти прямі контракти щодо поставок. За виконання всіх трьох умов Україна зможе отримувати з польського терміналу щорічно 2,3 млрд куб. м. По інших маршрутах з польського напрямку – не через інтерконектор – можемо зараз отримувати до 1 млрд кубометрів на рік.

Безперечно, можна було б замислитися над побудуванням власного терміналу на Чорному морі. Але Туреччина навряд чи пропускатиме через свої протоки газовози, бо це є загрозою нацбезпеці країни.

Тому розраховувати нам доводиться лише на газ, який є на вільному ринку, – близько 5-6 млрд куб. м на опалювальний сезон. Для того, щоб отримувати більші обсяги, необхідно вкладати великі кошти, на що не погоджується «Нафтогаз». Йому легше експлуатувати реверсну трубу, для чого потрібно підписувати транзитну угоду із РФ, яку навряд чи укладуть 1 січня. Схоже на те, що повторюється сценарій 2009 року.

Тому меморандуми, аналогічні нинішньому, потрібно було підписувати ще п’ять років тому не тільки з Польщею, а з Румунією й іншими європейськими країнами. Але, на жаль, ми спостерігали лише балаканину, а всі зусилля були зосереджені на зупинці «Північного потоку – 2», який попри все буде добудований.

 

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.