Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Олексій Кущ: Роздержавлення варто розпочинати одночасно із ухваленням закону про «активи, які надуло вітром»

Справжня велика приватизація, під час якої в Україну зайде великий капітал та системні іноземні компанії, можлива лише за умови кардинальної зміни інвестпривабливості української економіки.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив фінансовий експерт Олексій Кущ. 

Наразі ми залучаємо на ринку приватних активів близько 2 млрд доларів прямих іноземних інвестицій на рік. Тому наївно вважати, що на ринку державних залучимо більше. Якщо за таких умов задешево хтось і купить державні активи, це будуть корупційні політичні групи, наближені до влади. Користі від такої приватизації для економіки не буде жодної, адже вони просто будуть вичавлювати останні соки із цих активів, сприймаючи цей бізнес як короткостроковий.

Приватизація держбанків – окрема історія. Завдяки діям вже екс-очільниці НБУ ми маємо квазідержавну банківську систему України. 60% активів та близько 60% пасивів, у тому числі вкладів населення, належить держбанкам. І роздержавити цю махіну – нелегка справа. Наразі близько 320 млрд грн депозитів населення знаходяться в держбанках тільки тому, що їх збереження гарантуються державою. Якщо в цих банків з’являться сумнівні покупці, десятки, а може й сотні мільярдів гривень клієнтів почнуть виводити, що спровокує ще одну банківську кризу.

Концепцію приватизації в Україні я б розпочинав одночасно із ухваленням закону про «активи, які надуло вітром». Аналогічний документ був ухвалений у Великій Британії у 90-х роках минулого століття. В ньому була закладена формула, що якщо активи були придбані задешево на інвестиційному дні, але пізніше їхня капіталізація зросла, нові власники мають доплатити відповідний відсоток податків. Особливо гарно ця система працювала у сфері комунального господарства. Адже як тільки нові господарі замислювалися над підвищенням тарифів для населення, відразу підраховували, як це буде відображатися на податку на «активи, що надуті вітром». Велика Британія від такого додаткового оподаткування залучила десь 5-6 млрд фунтів стерлінгів. За рахунок цих коштів,зокрема, було створено трудовий освітній центр, де перекваліфіковували безоплатно тисячі робітників. Такий закон може стати непоганим запобіжником і для України, коли за 3-4 роки капіталізація активів приватизованих підприємств може зрости в 5-6 разів.

Більше того, якщо в нас не запрацюють антикорупційні органи і не почнуть саджати чиновників та топ-менеджерів, які керують державними компаніями та крадуть, в нас ніколи не буде ефективної економіки. Навіть за умови, що ми пустимо з молотка все включно з дитсадками, університетами та митницею.

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.