Пятница , 19 Апрель 2024
Культура

Мовний омбудсман заявив, що цього року фільмів українською стало майже вдвічі менше

У секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови проаналізували, скільки фільмів протягом 2019-го та 2020-го років було знято, продубльовано й озвучено українською мовою

Як зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, відповідну інформацію надало Державне агентство України з питань кіно.

“За інформацією Держкіно, загальна кількість назв фільмів у кінопрокаті та число фільмокопій, знятих, дубльованих, озвучених чи субтитрованих українською мовою 2019 року становила 523, а у 2020-му, станом на 1 жовтня, – 286”, – мовиться у повідомленні.

Читайте також: Русифікація під грифом “Цілком таємно”: що насправді захищають оборонці російської мови в Україні

При цьому наведено таку статистику:

• кількість фільмів, знятих українською мовою торік – 159, що становить 30,9% від загального числа на рік, цього року – 34 (11,8%);

• кількість фільмів, дубльованих українською мовою торік – 210, 40,1% від загального числа за рік, цього року – 104 (36,4%);

• кількість фільмів, озвучених українською мовою торік – 208 (39,7%), цього року – 123 (43%)

• кількість фільмів, субтитрованих українською мовою торік -58, цього року – 19 (6,6%).

Читайте також: Українська книга має стати товаром і зброєю водночас, інакше матимемо проблеми

“На жаль, бачимо тенденцію до значного зменшення кількості стрічок, які виходять українською мовою, що, на моє переконання, свідчить про необхідність посилення державної підтримки українського кінематографа”, – наголосив Кремінь.

За його словами, йдеться і про належне фінансування українського кіно, і про забезпечення прозорих умов проведення конкурсу щодо надання державного фінансування кінопроектам, що повинні відповідати як критеріям якості, так і національним інтересам.

Мовний омбудсман пообіцяв і надалі тримати на контролі ситуацію щодо дотримання норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у сфері культури, зокрема кінематографа.

“Нагадаю, що з 16 липня 2021 року відповідно до частини 6 статті 23 закону, мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова”, – підкреслив Кремінь.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...