Пятница , 19 Апрель 2024
Культура

Олег Сенцов анонсує апокаліптичний роман, написаний у в’язниці

Вже за місяць світ побачить апокаліптичний роман кінорежисера, сценариста, письменника та громадського активіста Олега Сенцова, який він написав під час ув’язнення в російській колонії в Якутії у 2017 році. На сторінках книги «Другу також варто придбати» – вигадані фантастичні реалії (позаземна цивілізація, яка ніби-то прагне врятувати людей від них самих) та цілком реальні проблеми людства – боротьба за ресурси, колабораціонізм, вплив пропаганди на свідомість громадян та роль у цьому всьому маленької людини. Як і дві попередні книги Олега Сенцова – «Жизня» та «Маркетер» – новий роман вийде у «Видавництві Старого Лева» та буде доступний двома мовами:  українською (в перекладі Сергія Осоки) та російською (лише в електронному варіанті).


Роман “Другу також варто придбати” був задуманий в рамках трилогії, коли я ще писав свій перший роман “Купіть книгу – вона смішна”. Тоді, в 2010 році, я не думав, що мої книги будуть видані, тим більше написані в такому несерйозному стилі. Але я пообіцяв собі, що якщо перший роман колись буде виданий і матиме більше 18-ти читачів, то я напишу другий, а потім, можливо, і третій. Уже перебуваючи в ув’язненні, на той момент в північному якутському таборі в 2017 році, я дізнався, що моя книга видана і почав отримувати позитивні відгуки від простих читачів. Тому я розпочав роботу над другою книгою. Працюючи щодня, написав її приблизно за 3 місяці – на щастя, часу у в’язниці достатньо. Через два роки, на початку 2019, я зробив другу редакцію і відправив чистовик на волю, так як не знав, скільки ще мені доведеться перебувати за гратами (в той же час були відправлені “Маркетер” і сценарій нового фільму)”, – розповідає Олег Сенцов про роботу над романом.


Олег Сенцов писав, а потім і робив другу редакцію роману в звичайних зошитах від руки. У центрі  подій – головний герой Джим Гаррісон. Він сидить у вбиральні й гортає майже «підпільні» журнальчики, його дружина – готує сніданок. Це мав бути звичайний день звичайних людей, та зненацька у місто розпочинається вторгнення: з глибин космосу, небайдужого до долі людської цивілізації, прилетів… рай. А хто ж не мріє про щасливий контакт із позаземним розумом і не вірить, що вищий інтелект – однозначно добрий? Навіть якщо його представники схожі на ящірок і прагнуть навернути землян – заради їхнього ж спасіння – до природного життя, а їхні методи щодалі більше нагадують «аборигенам» найстрашніші моменти земної історії…

“Головна тема роману – це прагнення суспільства, більш технічно та інтелектуально розвиненого, нав’язати свої правила життя менш розвиненому, – продовжує Олег Сенцов. – Коли роман лише задумувався, я керувався невдалим досвідом США, їхніми спробами просування демократії на Близькому Сході, в тому числі з застосуванням військової сили. Тому дія роману відбувається в Америці, але цього разу прилітають інопланетяни, беруть країну під контроль і вже самих американців починають змушувати жити за їхніми правилами. Це була початкова ідея, але коли писався роман, то на нього, звісно ж, вплинули події 2014 року – окупація Криму російськими військами і колабораціонізм частини населення та органів місцевої влади, які слідували за нею”.Фантастичний роман Олега Сенцова – не стільки про те, чи варто боротися, а про те, що стається з нами – кожним окремо й усіма, коли ми опускаємо руки.  «Другу також варто придбати» – це динамічний сюжет, кінематографічна чіткість та щедро розсипана іронія, яка дає змогу читачеві навіть на найдраматичніші ситуації глянути відсторонено, з гумором і надією. Книга з’явиться у травні та буде представлена читачам у кількох форматах: паперова українською мовою та електронна – українською і російською.”Всі ми карлики, які стоять на плечах у велетнів” – ця фраза підходить як для вчених, так і для письменників, – розповідає письменник. –  Всі ми відштовхуємося і вчимося на чиїйсь попередній творчості. Прабатьками цього роману, велетнями, на плечах яких покоїться ця книга, стали перш за все Рей Бредбері зі своєю “Бетономішалкою” і брати Стругацькі з “Другим нашестям марсіян”. Звичайно, я не намагався пародіювати сюжет або тим більше стиль, але на будь-якого письменника впливають книги, які він читав раніше, які його формували. Я намагався розвивати цю тему, вносити своє, придумувати алегорії і приховані смисли, ховаючи все це за зовні простим, пригодницьким сюжетом і веселим та простим викладом. Наскільки це все вийшло судити не мені, а читачеві”.


“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...