Вторник , 19 Март 2024
Культура

«Двійник» — стерильний бойовик із клонованим Віллом Смітом

Джефф Бріджес – перший актор в історії кіно, який отримав у 2010 році омолоджену на 30 років цифрову версію свого обличчя у фільмі «Трон: Спадок». Омолоджували на екрані також Майкла Дугласа в «Людині-мурасі», Джонні Деппа  в останній частині «Піратів Карибського моря»,  Курта Рассела в других «Вартових Галактики»…  Але  «молоді» актори з’являлися лише в невеличких епізодах. Однак ще не було стрічки, в якій цифрова копія була б основним персонажем! І от на великі екрани вийшла картина під назвою «Двійник»,в якій ми зможемо побачити  «подвоєного» Вілла Сміта – у 51 та 23 роки!

За сюжетом високопрофесійний найманий вбивця, 51-річний Генрі Броґан (Вілл Сміт), завершивши останню свою місію, збирається йти у відставку. Але «контора» не збирається його просто так відпускати. Тож на нього відкривають полювання. І виявляється, Генрі хоче вбити  його ж  двійник, 23-річний Джуніор (Вілл Сміт). І тут нам почнуть розказувати про експерименти з клонування та ідею створення армії невмирущих модифікованих солдатів. Так-так, в сто тисяч перший раз… А ще буде багато стрілянини та бійок.

Насправді ідея зняти стрічку про найманого вбивцю та його клона виникла ще у 1997 році. Тобто 22 роки тому! На режисерське крісло тоді претендували Тоні Скотт, Кертіс Генсон та Джо Карнаган. А одразу дві головні ролі могли зіграти Гаррісон Форд, Мел Гібсон, Клінт Іствуд та Шон Коннері.

Та все якось не складалося. І от нарешті у 2016 році Skydance Media придбала у Walt Disney Pictures права на сценарій, який, між іншим, переписувався мільйон разів. І наступного року закипіла робота. Тоді ж контракт підписав режисер Енг Лі, а на головну роль затвердили Вілла Сміта.

Насправді, знаючи цю історію, усе стає ясно. Наприклад, одразу розумієш, чому від фільму буквально тхне нафталіном. Бо ж дійсно історія про клонів у 1997 році була б вибуховою, враховуючи те, що  за рік до того народилась вівця Доллі. А кого цим здивуєш у 2019-му? Ця тема зараз навіть дещо дратує. Напевне, вже пора законодавчо заборонити сценаристам писати нові історії про генну інженерію та біотероризм: ну скільки можна лякати клонами та вірусами?

Що стосується цифрової копії обличчя… Так, звісно, це цікаво й модерново. Але все ж таки ти бачиш, що перед тобою не жива людина, а витвір комп’ютерного мистецтва.

«Усе, що ми створили на знімальному майданчику, – унікально, – ділиться своїми враженнями Вілл Сміт. – Коли мені показали перші кадри того, як я можу виглядати у фільмі, я не повірив власним очам, адже це був справді я! Дивлячись на 23-річну копію себе самого, мені здалося, ніби хтось забрав у мене прожиті роки… «Двійник» – це справжній кінематографічний прорив, а задіяні під час зйомок технології безповоротно змінять підхід до знімального процесу у майбутньому!»

Захоплення актора можна зрозуміти, бо йому дійсно було цікаво подивитися, що з цього вийде. Та насправді це один з найгірших фільмів, в яких зіграв цей голлівудський суперстар. Сміт – геніальний комедійний та драматичний актор. Він примушує сміятися до кольок у животі: згадайте «Аладдіна», «Людей в чорному», «Поганих хлопців», «Метод Хітча», «Підводну братву»… Він вміє розчулити та проникнути у саме серце: перегляньте  «Сім життів», «У гонитві за щастям», «Я – легенда», «Приховану красу», «Захисника». Та й у фантастиці Вілл Сміт як риба у воді: в його фільмографії є чимало фантастичних муві – «Я, робот»,  «Хенкок», «Після нашої ери»…  Але зараз суперстар не проявив себе: його харизма кудись зникла, та й фірмовий сум в очах випарувався. Нам і справді показали неначе двійника чудового актора, бо ж інакше таку жахливу гру виправдати нічим.

Режисер фільму Енг Лі  теж розчарував. Здавалося, він не може схибити, але це сталося… Постановник наполягав на зйомці з максимальною частотою кадрів – 120 на секунду у форматі 3D з розширенням 4К.

«У цей фільм я вклав усе, чому навчився за останні роки. Я надихався минулим досвідом зйомок таких фільмів як «Життя Пі», «Горбата гора», «Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся». Саме завдяки цим стрічкам мені вдалося реалізувати «Двійника». А можливість знімати більше ста кадрів на секунду – ось де ти відчуваєш себе по-справжньому вільним», – розповідає Енг Лі.

Але насправді фільм виявився абсолютно стерильним. Та важливо інше: світ, у якому існують Джеймс Бонд та Ітан Хант, вже не потребує крутих хлопців. Бо ж неможливо повторити ті шалені трюки,  які ми бачили в серії фільмів про агента 007, а також в «Місії нездійсненній». Ну от згадайте лише, як Том Круз гасав на мотоциклі Парижем минулого року у шостій «Місії» (до речі, актор сам виконує усі трюки)  і порівняйте з тим, що ми бачили у «Двійнику»…  З одного боку мистецтво, з іншого – пустощі.


Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”  

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...