Пятница , 29 Март 2024
Культура

Прем’єра тижня: на великі екрани виходить «Захар Берут» режисера Ахтема Сеітаблаєва

1241 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити багаточисельного ворога.

 

“Захар Беркут” – український історичний екшн режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна. Це екранізація однойменної повісті  українського класика Івана Франка, у кіносценарій її адаптували Ярослав Войцешек та Річард Ронат. За словами режисера Ахтема Сеітаблаєва, основний посил твору Івана Франка у стрічці  збережено, але з’являються нові персонажі та сюжетні лінії. Повість “Захар Беркут Івана Франка вважається одним з найвідоміших представників української літератури за кордоном, а за більше ніж 135 років після виходу її перевидання нараховує більше 5 млн примірників. Партнером та історичним консультантом стрічки виступає «Міжнародний Фонд Івана Франка» на чолі з онуком видатного письменника Роландом Франком.

 

Зйомки «Захара Беркута» пройшли на Закарпатті та в Київській області, серед відомих місць зйомок було озеро Синевир та Манявський водоспад.

 

Над створенням фільму працювала також колеги з Голлівуду, а саме режисер Джон Вінн, а також продюсери Джефф Райс, Юрій Карновський і Раджа Коллінз. Українська команда на чолі з Ахтемом Сеітаблаєвим відповідає за всю творчу та змістовну частину «Захара Беркута», а голлівудські партнери забезпечують комунікацію з міжнародним акторським складом стрічки та допомагатимуть з просуванням проекту на північноамериканському ринку.

 

Роль Захара Беркута  в фільмі виконує американський актор Роберт Патрік, відомий за фільмами «Термінатор 2: Судний день», «Міцний горішок 2», «Останній кіногерой», «Ангели Чарлі 2», «Бетмен» та багато інших. Роль Тугара Вовка дісталася британському актору Томмі Фленагану (“Сини анархії”, “Хоробре серце”, “Гладіатор”, “Гості козирки” тощо). У фільм також взяла участь велика акторська команда з України, США, Великобританії, Казахстану та Монголії.

 

У стрічці вражають не лише декорації та масові сцени середньовічних битв, а й костюми, яких вручну було відтворено більш ніж 3 тисячі одиниць. Художницею з костюмів виступила Антоніна Белінська, яка також працювала над костюмами для фільму “Сторожова застава”. Художником-постановником фільму став Владлен Одуденко, лауреат кінопремії “Золота Дзига”, відомий роботами “Дике поле”, “Поводир”, “Брати” тощо.

 

Бюджет “Захара Беркута” 113 млн гривень, з який 30 млн надало Державне агентство України з питань кіно.

 

Виробництвом фільму займалися Kinorob і CinemaDay. В українському прокат стрічка  з 10 жовтня 2019 року.

 

 

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

Співрежисер: Джон Вінн

Оператор: Юрій Король

Продюсери: Єгор Олесов, Юрій Карновський, Джефф Райс, Раджа Коллінз

Автори сценарію: Ярослав Войцешек, Річард Ронат за мотивами повісті Івана Франка «Захар Беркут»

Художник-постановник: Влад Одуденко

Художник з костюмів: Антоніна Белінська

Художник з гриму: Алла Леонова

Кастинг-директор з українського боку: Ольга Клименко

Постановка трюків: STUNTALOT

CGI/VFX: POSTMODERN

У ролях: Алекс МакНіколл, Роберт Патрік, Поппі Дрейтон, Томмі Фленаган, Андрій Ісаєнко, Цегмід Церенболд, Олег Волощенко, Рокі Майерс, Аліна Коваленко, Єржан Нуримбет, Віктор Жданов, Елісон Дуді, Аян Отепберген, Олег Стефан, Олівер Тревена, Даулет Абдігапаров, Марина Кошкіна, Нуркен Туматаєв, Станіслав Лозовський, Марат Абдуллаєв, Вікторія Клещенко-Пилипчук, Даніяр Ахметов, Михайло Корженівський, Андрій Сторожик, Юрій Єрко, Михайло Черняков, Аліна Довбуш, Євгеній Лебедин, Микола Ейсмонт, Ян Кліпп, Олег Невольник, Олександр Лаптій, Артемій Єгоров, Олег Карпенко.

Жанр: бойовик, історична драма

Дистрибутор: FILM.UA Distribution та MMD UA

Виробництво: Kinorob, CinemaDay за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Генеральний медіа-партнер та бродкастер: телеканал «Україна».

Прем’єра в Україні: 10 жовтня 2019

 

Слоган: У свободі моя сутність

 

 

Ахтем Сеітаблаєв, режисер

“Захар Беркут” – це найбільш масштабний кінопроект незалежної України, що може дати поштовх, новий вектор розвитку у жанровому кіно. Мені здається, що з такою кількістю іноземних акторів, з такою кількістю комп’ютерної графіки, з такою кількістю надзвичайних декорацій, які будувалися й побудовані, з такою кількістю костюмів, ми дійсно, ну принаймні за часи незалежної України стикаємося вперше. І тому для мене це особливий виклик і з точки зору творчості, і з точки зору професії. “Захар Беркут” – це історія кохання, перемоги, людської гідності, жертовності та мужності. Надзвичайно важливо, особливо зараз, розповідати такі історії.”

 

Роберт Патрік, актор

“Історія Захара Беркута – про кожного з нас. Вона змушує задуматися над тим, що ми будемо робити, коли наш спосіб життя опиниться під загрозою. Чи будемо ми бігти або будемо боротися і відстоювати те, у що віримо? Найбільш близькою в образі Захара для мене виявилася саме його воля до боротьби за свою свободу. Він не хотів чужого панування ні над ним самим, ні над його народом. Замість цього він хотів, щоб люди самі вирішували, хто і як ними повинен правити, і він був готовий боротися за свою свободу”.

 

Олівер Тревен, актор

“Коли я вперше прочитав сценарій, я відчув захоплення. Я ніколи не був в Україні, і це було однією з причин погодитися на роль, адже мені дуже подобається відвідувати нові місця, особливо, коли є можливість знятися там у кіно. Сюжет фільму просто надзвичайний, а бути його частиною це прекрасно”.

 

Алекс Макнікол, актор

“Прочитавши сценарій «Захара Беркута» я був дуже схвильований, мені надзвичайно сподобався цей сюжет. І хоча достеменно невідомо, чи було так насправді, чи це все вигадка, можу сказати з певністю, це прекрасна героїчна історія. Я завжди хотів зіграти роль героїчного шляхетного персонажа або правителя поневоленого народу, який допомагає своїй громаді боротися проти зла або гніту. Мене запросили зіграти роль Максима, і я був цьому дуже радий. З багатьох причин – це роль моєї мрії. Ще більше розпалив інтерес і той факт, що зйомки відбуваються в Україні, а я тут ніколи не був, і навіть гадки не мав, чого очікувати. Тож стало цікаво, я знайшов у мережі фотографії Карпатських гір і мене дуже вразила їх краса”.

 

Олег Волощенко, актор

“Інтернаціональна команда стала для мене великим досвідом. Взагалі, акторська справа досить марнославна, ця чаша багатьох не оминає. А голлівудські актори – зовсім без корони на голові. У них можна повчитися простоті в спілкуванні та ставленні до своєї професії. Я у захваті від них усіх”.

 

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...