Пятница , 29 Март 2024
Культура

«Воно» повернулось…

«Король жахів» Стівен Кінг – дуже плідний письменник. Він просто знахідка для кіношників, які дуже полюбляють знімати фільми за його творами. Так, на рахунку Кінга більше сімдесяти повнометражних фільмів (в тому числі і ремейки), чотири міні-серіали та сім повноцінних серіалів. Оце так творчий доробок! Хто ще може таким похизуватися? Причому багато з його  картин вже стали культовими. Згадайте лише «Сяйво», «Втечу із Шоушенка», «Керрі», «1408»… І цей список можна продовжувати дуже довго. Втім, є й прохідні стрічки. Але все одно усі вони фірмові кінгівські.

Нещодавно нам презентували ще одну екранізацію твору Стівена Кінга – сиквел фільму жахів «Воно». Нагадаємо, що прем’єра першої частини муві відбулася в 2017 році (до речі, вперше твір екранізували ще в 1990-му). Так от, при досить скромному бюджеті в 35 мільйонів доларів ця стрічка змогла заробити в прокаті більше 700 мільйонів доларів. Чесно кажучи, це було трохи дивно, бо фільм точно не можна назвати шедевром. Втім, масовому глядачу картина все ж сподобалась.

Нагадаємо, мова йшла про групу дітей із містечка Деррі, які іменували себе «Клубом невдах». Вони перемогли загадкове зло, яке втілювалось у клоуна Пеннівайза. Але за двадцять сім років демонічна істота повертається і продовжує пожирати дітей.

Тож тепер вже дорослим «невдахам» доведеться з ним боротися. Треба знайти спосіб назавжди знищити Пеннівайза. Та для початку друзям потрібно буде згадати, що з ними трапилося двадцять сім років тому. Річ у тім, що ті містичні події чомусь просто зникли з їхньої пам’яті. Тепер вони повернуться в дитинство й подивляться в очі своїм страхам!

Сам сюжет і дійсно моторошний, і начебто динаміка вибудувана досить вірно… Але сиквел жодним чином не походить на фільм жахів. Здається, режисер Андрес Мускетті  та сценарист Гері Доберман самі заплуталися у жанрах: чи то вони нам вирішили продемонструвати досить непогану драму, чи то посередню комедію. Фільм вийшов сентиментальний та доволі драматичний. Нам показують, як склалися долі членів «Клубу невдах»… І, як розумієте, не усе так весело й райдужно… Разом із тим фільм нашпигували жартами, тож кілька сцен вийшли неймовірно смішними.

Але ж де анонсовані жахи? Це ж Кінг! Переглядаючи деякі його фільми, навіть дорослі готові увімкнути світло у всій квартирі! А тут…

Насправді дуже багато питань виникає до спеціалістів з комп’ютерної графіки та спецефектів. Звісно, у фільмі  чимало чудовиськ, та виглядають вони усі як один смішно й дешево. І замість того, щоб добряче злякатись, глядач просто дратується.

Та це кіно рятують актори. До речі, невеличка роль у фільмі дісталась й самому «королю жахів» Стівену Кінгу. І от це дійсно сюрприз для фанатів. Але ж головною зіркою стрічки став Джеймс Мак-Евой , який зіграв Вільяма «Білла» Денбро. Здається, що він повністю розслабився після напруженого та абсурдного «Скла» і тепер на сто відсотків грав собі на втіху. Білла в дитинстві знову зіграв Джейден Ліберер.

У дорослу Беверлі Марш перевтілилася неперевершена Джессіка Честейн. Її роботу на знімальному майданчику коментувати не потрібно: якщо б актрисі довелося грати дерево, вона б і це зробила геніально. Зустрінемося ми й з маленькою Беверлі – Софією Лілліс.

Несподівано, але на роль дорослого Бена Хенскома взяли красунчика Джея Райана. Нагадаємо, що малого персонажа грав Джеремі Рей Тейлор. І ці двоє неймовірно схожі!

Блискучими були Білл Гейдер у ролі Річарда «Річі» Тозіера (його в дитинстві грав Фінн Вулфгард) та Джеймс Ренсон в ролі Едді Каспбрака (в дитинстві – Джек Ділан Грейзер). А от Ісайя Мустафа, який перевтілився в Майка Хенлона (в дитинстві – Чоузен Джейкобс) не надто вразив. А Білл Скарсгард в ролі Воно/клоуна Пеннівайза зовсім розчарував.

Звісно, фільм «Воно 2» має право на життя. Але це кіно для одноразового перегляду. Навряд чи вам захочеться ще раз витрачати три години свого життя на перегляд цього муві. Список екранізацій творів Стівена Кінга дуже різноманітний. Тож куди цікавіше переглянути щось інше.

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті” 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...