Четверг , 28 Март 2024
Культура

«Одного разу в… Голлівуді» — дев’ятий шедевр Тарантіно

Найвибуховіша прем’єра цього літа – стрічка Квентіна Тарантіно під назвою «Одного разу в… Голлівуді». Знаменитий режисер наробив чимало галасу, бо ж презентував просто неймовірний фільм. Та є й погана новина: культовий постановник може назавжди полишити кінематограф. Але про все по порядку…

Рівно п’ятдесят років тому членами комуни хіпі «Сім’я» Чарльза Менсона було вбито голлівудську актрису й дружину режисера Романа Поланскі Шерон Тейт та її друзів. Ця жахлива історія приголомшила увесь світ, і навіть півстоліття потому про трагедію неможливо забути. Цього року нам вже показали фільм про загибель знаменитості під назвою «Привиди Шерон Тейт». Та це було просто жалюгідно. До того ж й актриса Хіларі Дафф, яка перевтілилась у дружину Романа Поланскі, грала надто слабенько.

Натомість фільм КвентінаТарантіно «Одного разу в… Голлівуді», який присвячений тій самій темі й вийшов у прокат нещодавно, став справжнім шедевром.

Знаменитий постановник вирішив зосередити свою оповідь зовсім не на особистості Шерон Тейт (Марго Роббі). Як не дивно, відома актриса тут на другому плані. Головними героями стали актор Рік Далтон (Леонардо Ді Капріо) та його дублер-каскадер Кліфф Бут (Бред Піт). Рік – зірка ковбойських вестернів, але поступово він втрачає популярність. Та й Кліффа не надто охоче запрошують на роботу. Тож обоє переживають нелегкі часи.

Як вони пов’язані з жахливою трагедією? Та просто будинок героя Ді Капріо згідно із сюжетом знаходився поряд з особняком подружжя Поланскі-Тейт. І тієї страшної ночі друзі відіграли в цій кінематографічній історії дуже важливу роль…

Насправді переповідати сюжет фільму немає жодного сенсу. Хоча важливо перечитати про реальні події. Тоді усе стане зрозуміло. До того ж фільм треба дивитися уважно й зосереджено. До речі, хронометраж стрічки становить 161 хвилину, та це зовсім не втомлює. Навпаки, чим далі, тим стає цікавіше й намагаєшся не пропустити жодного слова та жодного кадру. Тут важливе усе. Та найбільш приголомшливий фінал картини… 

Знаменитий голлівудський актор Леонардо Ді Капріо після зйомок у оскарівському фільмі «Легенда  Г’ю Гласса» зробив перерву в кар’єрі. Чотири роки він не з’являвся на великих екранах. Річ у тім, що Ді Капріо – один з небагатьох акторів, хто не знімається у прохідних фільмах і дуже прискіпливо розглядає сценарії. Він обирає тільки круті фільми та крутих режисерів. Тож його повернення на екран стало дійсно гучним. І фільм «Одного разу в… Голівуді» ще раз довів, що Леонардо Ді Капріо просто геніальний актор. Неперевершеним був і Бред Пітт. ЗМІ писали, мовляв, на роль Кліффа Бута спочатку хотіли затвердити Тома Круза. Він же знаний каскадер у реальному житті! Та подивившись проби з актором, знаменитий режисер залишився геть незадоволеним. І тоді запросив Пітта. І це було на сто відсотків правильне рішення.

Чудову компанію двом суперстарам склала Марго Роббі. На відміну від Хіларі Дафф вона зіграла пречудово. До речі, в пресі також писали про те, що родичі загиблої актриси Шерон Тейт досить позитивно сприйняли роботу Марго. І дійсно, актриса було неймовірно щирою та чуттєвою.

Зазначимо, невеличкі ролі у фільмі дісталися ще декільком відомим акторам. Наприклад, Аль Пачіно. Тарантіно так бажав із ним попрацювати, що спеціально під нього прописав роль. Ще побачимо Курта Рассела, Дакоту Фаннінг, Деміена Льюїса. Окрім того, фільм «Одного разу в… Голлівуді» став останнім для Люка Перрі. Через деякий час після закінчення зйомок він помер…

Насправді це кіно залишає дуже приємний післясмак, як це не дивно звучить. Бо ж не про солодку історію кохання нам розказують, а про страшну трагедію. Думки про фільм не полишають навіть через кілька днів після перегляду. Квентін Тарантіно дійсно геній свого часу. Втім, на цьому він може завершити свою кар’єру. Нагадаємо, Тарантіно не раз говорив у інтерв’ю, що залишить кінематограф, коли завершить роботу над своїм десятим фільмом. А нещодавно обмовився: якщо публіка гарно сприйме його нове творіння – дев’ятий за рахунком фільм «Одного разу в… Голівуді», – то він може й достроково піти на пенсію.

А глядачі захоплені, бо ця картина вже стала найкасовішою у фільмографії режисера. Тож тепер культовий постановник дійсно може залишити світ кіно. І це надто сумно. Втім, можливо, навіть прийнявши таке рішення, Тарантіно згодом скучить та зніме ще кілька чудових муві. У цій справі слова можна й не дотримувати.

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...