Вторник , 19 Март 2024
Культура

«Форсаж: Гоббс та Шоу»: Хлопці, пригальмуйте!

Прихильники франшизи «Форсаж» із нетерпінням чекали на  спін-офф екшна під назвою «Форсаж: Гоббс та Шоу». Нам мали розповісти  абсолютно нову історію, головними героями якої  стали Дуейн «Скеля» Джонсон та Джейсон Стейтем. А їх супротивника та головного поганця зіграв Ідріс Ельба. Оце так акторський склад! Тож зовсім не дивно, що сподівання у фанів були надто високими. І ось новий розділ «Форсажу» вийшов на великі екрани. І в результаті страшенно розчарував…

«Форсаж» –  найбільш хлібна франшиза кінокомпанії Universal. Але вона добігає  свого логічного завершення. За інформацією ЗМІ нам покажуть ще максимум дві серії. Тож не дивно, що кінокомпанія-мейджор вирішила дати франшизі нове дихання, вигадавши побічну сюжетну лінію… Втім історія виникнення спін-оффу  куди більш глибока.

Перший фільм знаменитої автосаги вийшов на великі екрани 2001 року, останній (восьмий) –  2017-го. Головною зіркою франшизи є актор Він Дізель. За сумісництвом він також став одним з продюсерів проекту. На початку історії його зірковий статус був беззаперечним. Та з часом один з його колег по знімальному майданчику – а саме Дуейн Джонсон  – став куди більш відомим та високооплачуваним. І між двома чоловіками  вибухнув неймовірний конфлікт, про який багато писали ЗМІ.

Подейкували, що Джонсону недоплачують, тож він почав відстоювати свої права. Писали також, що Дизель вирізав окремі сцени зі «Скелею». Сварка набула такого розмаху, що Дуейн Джонсон навіть в соцмережах написав про неї, сказавши, що якщо його в стрічці побачать розлюченим, то це не гра, а правда. Більш того, актори навіть не знімалися у спільній сцені в останньомук фільмі. Щоб її зробити Джонсона та Дизеля знімали окремо, а потім викроїли те що потрібно. Більш того, наразі незрозуміло, чи буде «Скеля» брати участь у зйомках дев’ятої серії франшизи…

Тож абсолютно не дивно, що у самого Джонсона виникла ідея зняти спін-офф, в якому його партнером став би Джейсон Стейтем також задіяний у «Форсажі» (обидва стали продюсерами проекту). Ці два суперстари мали зробити Дізеля. Але…

Дія стрічки «Форсаж: Гоббс та Шоу» розгортається через два роки після подій описаних у восьмій серії франшизи. Спецагент американської дипломатичної служби безпеки Люк Гоббс (Дуейн Джонсон) та  колишній елітний оперативник британської розвідки Деккард Шоу (Джейсон Стейтем) вперше зустрілися в 2015році  у фільмі «Форсаж 7». Стосунки у них виникли надто напружені: вони стали ледь не  заклятими ворогами. Втім у 2017 році в новій серії автосаги їм довелося співіснувати разом. І от нині доля знову звела цих двох персонажів. Їм треба врятувати сестру Шоу Хетті (Ванесса Кірбі) від генетично модифікованого солдата Брікстона (Ідріс Ельба). Річ втім, що героїня Ванесси Кірбі заразилась смертоносним вірусом під ніжною назвою «Крижинка», а персонаж Ідріса Ельби, хоче використати її як біологічну зброю для справжнього геноциду! Та як же набридли ці віруси…  Скільки ж можна обігрувати один і той же сценарій?

Не обійшлося у фільмі і без численних ляпів. Тут вам неуважність щодо зовнішнього вигляду персонажів: для прикладу, в одному кадрі у Ванесси Кірбі не нафарбовані нігті, і в іншому вже покриті лаком. Після  численних бійок, довжелезних перельотів та інших випробувань у головної героїні ідеальна укладка. А ще брат і сестра Шоу, а також Гоббс мають унікальну здатність до самосцілення. Скільки ж їх гамселили… Та жодного синця на них не знайдеш. Вже не говорячи, про переломи, вибиті зуби та щелепи. які згідно логіки повинні бути. Начудили тут і з екшеном. Законів фізики у цьому кіно просто не існує! Окрім того, сценарист трохи начудив з родинними зв’язками, забувши фабулу оригінального “Форсажу”. 

Загалом складалося враження, що дев’ятирічні хлопчики  втілили у життя свої найбожевільніші фантазії. І тому у них вийшов не якісний кримінальний екшн, а жалюгідна комедія. Режисер Девід Літч та сценарист Кріс Морган знищили шарм оригінального «Форсажу».  Їх фільм  – просто пародія… І хто міг подумати, що все буде так погано?

Абсолютно зрозуміло для чого у цьому кіно знялися Джонсон та Стейтем. А от чому у цю історію вляпався Ідріс Ельба? Цей відомий британський актор не заслужив на таку ганьбу.

Хоча є й декілька плюсів. Фільм дуже гарно скроєний: глядачу час від часу дають відпочити від екшну. Окрім того, діалоги між Шоу та Хоббсом досить вдало написані і подекуди навіть смішні. Ще самі актори грають вельми непогано. Також  в стрічці зможемо побачити двох чудових акторів, які зіграли другорядні ролі – Гелен Міррен та Райан Рейндольдс. І на цьому все…

Наразі абсолютно зрозуміло, що у цього фільму буде продовження. Затравку вже фактично дали… Шкода, втім може наступна частина вийде кращою? Сумнівно звісно. Втім, поживемо-побачимо. Натомість наступного року нам покажуть дев’яту частину «Форсажу».  В ній захоче відігратись Він Дізель, показавши, що він крутіший. Втім може варто пригальмувати й зупинитися?

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...