Пятница , 19 Апрель 2024
Культура

«Дитя робота»: вірус банальності атакував кінотворців

У світі кінематографу існує «Чорний список кращих сценаріїв» – це результати опитування, що видаються щороку в другу п’ятницю грудня з 2005 року Франкліном Леонардом. Опитування містить сценарії ще не екранізованих та потенційно успішних фільмів. До речі, сценарії багатьох нині відомих стрічок довго припадали пилюкою: «Афера по-американськи», «Король говорить» , «Мільйонер із трущоб», «Операція «Арго», «Життя прекрасне», «У центрі уваги», «Легенда Гю Гласса»… Не поміченим одразу залишився й сценарій картини під назвою «Дитя робота». Але все ж цьому проекту дали зелене світло. І здається, даремно…

За сюжетом людство вимирає через розповсюдження смертельного вірусу. У день кінця світу починає роботу автономний бункер ООН, який зберігає 65 тисяч людських ембріонів. Робот Мати (в оригіналі озвучує Роуз Бірн) запускає процедуру штучного вирощування плоду, створюючи немовля жіночої статі. Тож тепер Мати та Донька (Клара Ругаард) стануть сім’єю.

…Минають роки. Згодом дівчинка дізнається від Матері, що вона є таким собі експериментом, і згодом буде запущено процес вирощування інших дітей. І усі вони населять відроджену планету. Тож героїня Клари Ругаард чекає з нетерпінням «народження» інших немовлят. Тим часом вона старанно вчиться, щоб вміти та знати все на світі.

Та раптом на порозі бункеру з’являється поранена Жінка (Хіларі Суонк). Вона вносить сум’яття та хаос у розмірене життя цієї дивної родини. Окрім того виявляється, що усе зовсім не так, як розповідає Мати…

Чи загинули усі люди в дійсності? Хто керує бункером? І що трапилось насправді? Про це ви дізнаєтесь лише додивившись фільм до самого кінця. Якщо не знудитесь… 

Чесно кажучи, якось набридли усі ці постапокаліптичні історії. Від чого тільки не вмирало людство! Та, звісно, найчастіше нас лякають смертельними вірусами. Ну ви серйозно? У 2000-х це було ще досить актуально та навіть модно. Згадайте тільки франшизи «28 днів потому» та «Оселя зла»… Ох і налякали нас! Та й потім понад десятиліття нам показували ці страшні картини загибелі людства та загалом різні варіанти зомбі-апокаліпсису. Цього разу зомбі не буде. У фільмі в принципі немає жодної страшної сцени…

Творці стрічки «Дитя робота» не намагались нас нажахати, а спробували вкласти в неї такий собі філософський підтекст. Але він настільки примітивний, що краще б вони цього взагалі не робили.

Не здивували нас і в плані спецефектів: картинка досить скромна, якщо не сказати убога.

Втім 21-річна датська актриса Клара Ругаард зуміла себе проявити навіть у цій млявій фантастичній стрічці. Як не дивно, але їй було цікаво зануритися у це безглуздя. А може, вона просто хотіла сподобатися майбутнім роботодавцям-режисерам? Можливо, й так.

А от для чого у цьому фільмі знялася двократна володарка премії «Оскар» Хіларі Суонк, взагалі незрозуміло. Так, нині актрисі не так вже й часто пропонують гідні ролі. Однак треба ж тримати планку «Крихітки на мільйон»!

Загалом абсолютно неясно, що ж режисер Грант Спьютор та сценарист Майкл Ллойд Грін хотіли сказати глядачу… Їхню філософію розвіяло наче попіл. Та й для чого нас мучили майже дві години екранного часу? Насправді краще було б, якби сценарій цього фільму назавжди залишився в славнозвісному «Чорному списку». Бо фільм «Дитя робота» – лишень марнування часу та грошей. Це вам не «Операція «Арго» чи навіть «Легенда Г’ю Гласса».

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті” 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...