Site icon Вечерние Вести

На референдумі у Молдові з незначною перевагою перемагають прихильники вступу до ЄС

Майя Санду

На референдумі у Молдові з незначною перевагою перемагають прихильники вступу до ЄС

На референдумі в Молдові 50,09% виборців підтримали вступ до ЄС, проте президент Майя Санду заявила про втручання ззовні, яке намагалося підірвати демократичний процес. Залишилося підрахувати 1,5% бюлетенів, але вони не змінять підсумків, повідомляють “Вечірні Вісті” з посиланням на Reuters.

Стриманий результат відбиває обмежену підтримку проєвропейського курсу, який Санду просувала протягом чотирьох років. Одночасно відбулися президентські вибори, де Санду отримала 42% голосів, а Олександр Стояногло — 26%, що веде до напруженого другого туру 3 листопада.

Санду повідомила, що іноземні сили намагалися купити 300 тисяч голосів, що стало “безпрецедентним шахрайством”. У міру підрахунку бюлетенів з-за кордону відсоток голосів “за” збільшувався, обігнавши супротивників уранці 21 жовтня. Політолог Валеріу Паша зазначив, що успіх голосування “за” забезпечила висока активність молдавської діаспори, яка переважно підтримує інтеграцію з ЄС. У Молдові заблокували низку проросійських Telegram-каналів.

Україна пропонувала Молдові вирішити питання з Придністров’ям.

Exit mobile version