Site icon Вечерние Вести

Володимир Омельченко: Американський газ – це страхувальний варіант і розширення можливостей для України

Підписання тристороннього меморандуму між Україною, США та Польщею можна тільки вітати. Таке співробітництво дозволить диверсифікувати поставки ресурсу та знизити залежність від Росії, що дуже важливо в існуючих умовах. Доволі знаковим і цілковито логічним рішенням напередодні цієї події стало й укладення угоди між приватною компанією «Енергетичні ресурси України» та польським енергетичним концерном PGNiG щодо продажу та транспортування американського газу з польського терміналу.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. 

Але задля збільшення обсягів поставок скрапленого газу все ж таки було б непогано побудувати інтерконектор. Також варто з прицілом на майбутнє ретельно вивчити питання побудови власного LNG-терміналу на березі Чорного моря: чи є в ньому потреба та чи зможе Україна подолати певні складнощі з реалізацію цього проекту. На жаль, найближчі декілька років газ із каспійського басейну, на жаль, не зможе стати альтернативою російському.

Американський газ – це страхувальний варіант і розширення можливостей для України в умовах невизначеності щодо підписання транзитної угоди. Тому наразі я б сфокусував більше уваги на зменшення енергоємності ВВП – мова йде про енергоефективність виробництва та енергозбереження й збільшення власних енергоресурсів.

 

Вечірні Вісті 

Exit mobile version