Вторник , 30 Апрель 2024
Политика

ЄСПЛ долучив Нідерланди до позову України проти Росії

Велика палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) ухвалила приєднати до позову України проти Росії, що стосується агресії на Донбасі, дві інші міждержавні справи. 

Заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань ЄСПЛ у Міністерстві юстиції України Іван Ліщина заявив 30 листопада, що це може посилити позицію України, але затягне розгляд справи в цілому.

Як повідомив у фейсбуці Ліщина, Велика палата ЄСПЛ вирішила приєднати до міждержавної справи “Україна проти Росії no. 8019/16”, справу “Україна проти Росії no. 43800/14” – щодо дітей з державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни, а також справу “Нідерланди проти Росії no. 28525/20”, яка стосується катастрофи рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Тепер справа має назву “Україна та Нідерланди проти Росії nos. 43800/14, 8019/16 і 28525/20”.

“Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалу із кримінальної справи по MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть й у нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію”, – інформує Ліщина.

Фахівець додав, що рішення Великої палати може затягнути розгляд справи, бо заява Нідерландів ще не комунікована Росією.

“У будь-якому випадку ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голландської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг”, – наголосив уповноважений з питань ЄСПЛ.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.