Site icon Вечерние Вести

Поразка «Газпрому»

Суд ЄС постановив: газопровід Opal, що проходить на німецько-польському кордоні, не може переважно використовуватися компанією «Газпром». Суд став на бік Польщі з цього спору. Це рішення тепер обіцяє безсонні ночі передусім німецьким економістам.

Варшава радіє: польське МЗС каже про «великий успіх». А голова державного концерну PGNiG Петро Возняк заявив: «Європейський суд визначив, що угода, що оспорюється Польщею, порушує основи енергетичної солідарності в ЄС. Наскільки я знаю, це перший випадок, коли енергетична солідарність набуває реальних обрисів, а не існує тільки на папері. У такому вигляді, як вона закріплена в договорі про функціонування Європейського союзу».

Рішення суду означає, що російський концерн «Газпром» у майбутньому зможе перекачувати через трубопровід Opal істотно менше газу. Йдеться про 12,5 мільярда кубометрів на рік. Так вже було до 2016 року. «Газпром» міг використовувати тільки половину потужності трубопроводу. І вже це було компромісом. Тому що, загалом, трубопроводи не можуть використовуватися компаніями, які постачають газ. Це мета так званого Третього енергетичного пакета ЄС.

Польський експерт у галузі енергетики Якуб Каймович, головний редактор інтернет-порталу Energetyka24, зазначив: «Було, мабуть, сказано: трубопровід Opal будувався як продовження трубопроводу «Північний потік – 1», який поставляє російський газ по дну Балтійського моря до Німеччини. Тому «Газпром» повинен отримати можливість використовувати принаймні 50 відсотків трубопроводу. Не 100 відсотків, що повністю суперечило б законам ЄС».

Це змінилося в 2016 році. Німеччина зажадала переглянути існуючі правила, і Єврокомісія пішла назустріч. З цього моменту «Газпром» міг прокачувати через Opal набагато більше газу – від німецької акваторії Балтійського моря до Чехії.

Проти цієї поправки в 2016-му в суді успішно виступила Польща. Аргумент Варшави – побічно вона дотична до використання трубопроводу Opal. Бо чим більше газу «Газпром» транспортує через «Північний потік – 1» і Opal у Чехію, тим менше газу направляється альтернативними маршрутами. Тут мається на увазі, перш за все, трубопровід через Україну і Польщу.

Найбільше це рішення впливає на Україну, вважає глава польського концерну Возняк: «Рішення передусім зміцнює позиції України в майбутніх переговорах з Росією. Вони торкнуться транзиту російського газу в наступному році. Українці можуть тепер виходити з того, що Росія повинна буде транспортувати через цю країну на 12,5 мільярда кубометрів газу в рік більше».

Переговори мають розпочатися цього тижня. Єврокомісія повинна буде виступити в ролі посередника. Спочатку Росія планувала повністю припинити транзит газу через Україну найближчими роками. Він має бути замінений іншим трубопроводом через Балтійське море – «Північним потоком – 2».

Протести Києва були успішні. ЄС запевнив Україну, що транзит збережеться в невеликому обсязі. У Польщі зараз говорять: рішення суду може призвести до того, що Росія і надалі потребуватиме транзиту через Україну. Це було б вигідно і для Польщі – країна залишиться розподільною станцією російського газу.

Рішення по трубопроводу Opal може мати наслідки і для проекту «Північний потік – 2». Оскільки аналогічні рішення суду ЄС можуть бути винесені і щодо запланованого трубопроводу Eugal, який у майбутньому розподілятиме газ із трубопроводу «Північний потік – 2».

Експерт з енергетики Якуб Каймович так прокоментував ситуацію: «Opal не є прецедентом у вузькому сенсі. Але висновок суду показує, як рішення ЄС можуть бути застосовані і до трубопроводу Eugal. І це, звичайно, змінює і економічні розрахунки по «Північному потоку – 2».

Флоріан КЕЛЛЕРМАН

Deutschlandfunk (Німеччина)

Exit mobile version