Site icon Вечерние Вести

“Країна почала рухатися не туди”: український чемпіон світу застеріг від “розвороту не в ту сторону”

Дмитро Підручний поділився власним баченням мовного питання в Україні

Про це перший в історії України чемпіон світу з біатлону розповів в інтерв’ю “Главкомові”.

“Тенденції того, що країна почала рухатися не туди, куди ми хочемо, помітні”, – зауважив спортсмен. При цьому він має надію, що “патріотично налаштовані громадяни не допустять розвороту не в ту сторону”.

Читайте також: Претенденти на геростратову славу: вони намагаються “зробити” українську мову разом

“Зараз тішу себе думкою, що розмови про зміни в законі про мову так і залишаться розмовами, що тим, хто про це говорить, вистачить розуму цього не робити. В Україні має бути лише одна державна мова. І крапка”, – наголосив біатлоніст.

“Але в цілому мені хочеться вірити, що ті зміни, які в країні відбулися після 2014 року, вже незворотні, – додав Підручний. – Сподіваюся, люди читають історію та усвідомлюють, скільки разів ми страждали від нашого північного сусіда. І скільки від рук росіян гинуло наших людей”.

Чемпіон зазначив, що захист нацменшин повинен відбуватися на зустрічних напрямках, але РФ не поспішає відкривати школи для українців:

“Якщо сусіди хочуть відстоювати права нацменшин, то варто запитати у відповідь, скільки українських шкіл є на їхніх територіях. Або скільки прав на їхній території у нашої мови, – зазначив спортсмен. – У цьому разі не завадило б діяти дзеркальними методами.

“Скільки в Росії українськомовних шкіл? От нехай стільки ж в Україні буде російських”, – слушно зауважив Підручний.

Читайте також: На арені – “політична збірна” Росії. Колишній динамівець вимагає часткової капітуляції України

При цьому біатлоніст певен: удома людина може говорити так, як йому зручно, проте в публічному просторі слід послуговуватися лише державною мовою. “Особливо коли мова йде про спілкування чиновників і першу мову в навчальних закладах”, – пояснив спротсмен.

Лідер збірної України підкреслив, що зберігає стосунки з російськими спортсменами, натомість із російськими журналістами не спілкується:

“Я мало спілкуюся з росіянами. Хоча з їхніми спортсменами в мене нормальні стосунки. Я не засуджую їх всіх поголівно. Там є хороші люди, які підтримують Україну та розуміють”, – розповів біатлоніст.

“Зі спортсменами ми на політичні теми не розмовляємо. А російські журналісти знають мою позицію і, мабуть, тому до мене і не підходять. Думаю, вони розуміють, що я їм скажу”, – запевнив Підручний.

“Вечірні Вісті”

Exit mobile version