Site icon Вечерние Вести

Парламент на дистанції

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук підготував проект Закону про можливість проведення пленарних засідань парламенту та засідань комітетів у форматі відеоконференцій (№ 3250). Цим законопроектом Україна приєдналась до глобальної дискусії про форми роботи парламенту в умовах пандемії.

Наступне засідання Європейського парламенту буде проведено із дистанційним голосуванням депутатів, парламент Грузії розглядає у першому читанні проект про дистанційну роботу парламенту, на віддалений режим перейшов парламент Нової Зеландії.

Є вимоги окремих американських конгресменів забезпечити дистанційну роботу законодавчого органу, хоча поки це розглядається як порушення традицій та засад його роботи. На рівні окремих штатів вже ухвалюються рішення про віддалену роботу їхніх представницьких органів влади.
У окремих країнах дискусії про дистанційну роботу парламенту провокуються громадськістю, обуреною рішенням депутатів припинити роботу і піти на карантин ( Південна Африка). Але не менш популярною є думка, що дистанційні формати спричинять деградацію парламентської дискусії.

На користь нового підходу до роботи, у свою чергу, грає приналежність значної частини депутатів парламентів до групи ризику за віком.

Основні положення законопроекту Руслана Стефанчука:

Олександр КЛЮЖЕВ

oporaua.org

Exit mobile version