Site icon Вечерние Вести

Був поганий, став ще гірший! Як монобільшість переписала законопроект про ринок землі

Минулого тижня аграрії знов були під парламентом, знов перекривали траси, висловлюючи таким чином протест поспішному й нахабному запровадженню розпродажу українських чорноземів. «Зелені» доклали зусиль, щоб законопроект №2178-10 був якнайшвидше розглянутий у другому читанні та в цілому в сесійній залі. Минулого тижня він вже був у порядку денному сесії. Проте монобільшість вирішила зачаїтися, проголосувати інші антиукраїнські закони, а вже у лютому остаточно встромити ніж у серце України.

Здавалося, наприкінці минулого року на тлі шалених баталій на засіданнях аграрного комітету опозиційним фракціям вдалося повернути монобільшість, яка занадто розперезалася, у правове поле. Було навіть підписано Меморандум про взаєморозуміння між депутатськими фракціями і групами Верховної Ради. Він, зокрема, передбачає роботу над документом без «турборежиму», а також розгляд усіх поправок до початку голосування у сесійній залі. Поіменні результати голосування мали заноситися до протоколу засідання. Засідання профільного комітету мали б проводитися у відкритому режимі.

До законопроекту було запропоновано більше 4,5 тисяч поправок, тож депутати мали плідно працювати 26-28 грудня та з 2 до 10 січня, крім різдвяних свят. Але комітет примудрився вже 28 січня за годину рекомендувати розглянути законопроект №2178-10 у другому читанні.

Магія? На жаль, звичайнісіньке політичне шахрайство! Бо кожну поправку не розглядали й не надали можливості депутатам з опозиційних фракцій захищати свою позицію.

«Представники монобільшості знехтували вимогами депутатів інших фракцій, які наполягали на розгляді правок згідно з підписаним Меморандумом. Згідно з пунктом 6 статті 16 Закону України про парламентські комітети, розгляд має відбуватись за правками кожного з депутатів. Тому дії президентської партії можна кваліфікувати як «політичний кидок»! Шахрайське проштовхування антинародних законів демонструє, якими методами чинна влада позбавлятиме землі українців», – обурився народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

На переконання парламентаря, маніпуляції монобільшості у протягуванні земельного закону всупереч інтересам людей, регламенту та нормативним документам, мають розглядатися у правоохоронних органах принаймні за статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою та службовим становищем».

За фактом у фінальній редакції враховано «аж» дев’ять поправок з 4,5 тисяч, дві з яких – стосовно назви законопроекту. Також у документі встановлено, що загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення у власності громадянина, юрособи (крім банків) не може перевищувати 10 тис. га. Зафіксовано у фінальній версії й те, що продаж землі іноземцям може відбуватися виключно після всеукраїнського референдуму.

Напевне, «слуги» розраховували, що такою «кісткою» вони вгамують українців. Але народ, на відміну від влади, не профан і нормативні акти вивчати вміє. Саме тому минулого тижня, коли монобільшість вже планувала проголосувати законопроект у другому читанні та в цілому, аграрії та активісти вийшли під стіни парламенту, щоб сплутати карти «зелених».

Аграрії обурені, що їхні ключові вимоги, які б дали можливість конкурувати фермерам із великими корпораціями, так і не з’явилися у фінальному тексті законопроекту. Так, монобільшість не дослухалася до порад щодо поетапного запуску ринку землі і щоб на першому етапі наділи могли б купувати виключно фізособи – громадяни України з обмеженням до 500 га в одні руки. Адже одночасний допуск і фізичних, і юридичних осіб загрожує крахом для малих аграріїв. Бо без дешевих кредитів конкурувати з середніми та великими компаніями, які мають доступ до фінансового ресурсу, практично неможливо.

Вдвічі вищою виявилась цифра обмеження концентрації землі – 10 тис. га, у той час як аграрії пропонували до 5 тис. га в одні руки.

На переконання представників АПК, у законопроекті міститься норма про перевідступ першочергового права викупу землі, яка може створити можливості для махінацій. Наприклад, компанія може «перевідступити» своє першочергове право на купівлю землі кільком іншим фірмам, а заодно і «прокредитувати» їх. А ті у свою чергу, придбавши сільгоспугіддя, «здадуть» землю їй «в оренду» на 100 років. У результаті обмеження на кількість гектарів в одні руки перетворюється на фікцію.

Тож влада однією нормою законопроекту нібито встановлює обмеження на купівлю землі, а іншою полегшує реалізацію «законних» схем для її обходу.

На переконання експерта Інституту GROWFORD Вячеслава Ільченка, «перемоги» в лімітуванні сукупного землеволодіння на рівні 10 тис. га немає. В першу чергу через неможливість контролювати цей процес. За його словами, основний інструмент контролю сукупного землеволодіння – Держгеокадастр, який наразі не містить достовірних даних, пропонують перевести на місцевий рівень.

«Врахувуючи законопроект №2110, яким вводиться поняття публічного реєстратора (ним може бути будь-хто, а контролю не передбачено ніякого), то реєстрове рейдерство процвітатиме. Забули уже скандал у Харкові, коли записи в реєстрі робила неіснуюча людина? А виявили це саме завдяки централізації. Якби реєстр був локальним харківським, то цей реєстратор-привид так би і займався своєю чорною діяльністю під «чуйним» керівництвом місцевої влади», – констатував він на своїй сторінці у «Фейсбуці».

На переконання експерта, відсутність лімітів для банків незалежно від форми власності та кінцевих бенефіціарів є найстрашнішим. Адже в Україні кожен агрохолдинг має асоційований спеціальний банк, через який і проводить операції.

«Тепер малюємо простеньку схемку. Підставні особи скуповують землі по 10 тис. га на кредитні кошти банку. Після чого «банкрутують», а їхнє заставне майно опиняється у власності банку, який жодних лімітів не має, а контролюється агрохолдингом та його інвесторами. Ця схема активно використовувалась у приватизації дрібних держпідприємств у дев’яності – і використовується досі. Таким чином, якщо в минулій редакції агрохолдинг міг купити третину області, то зараз він легко купить всю область оптом», – підсумував він.

Розуміючи наміри монобільшості якнайшвидше почати розпродаж української землі, представники українського селянства і фермерства об’єдналися в Штаб захисту рідної землі й вимагають відкликати законопроект, що був проштовхнутий в порушення Регламенту та Конституції. 

«Ми ініціюємо проведення всеукраїнського народного віче, яке стане майданчиком для волевиявлення українського народу, адже згідно з Конституцією народ є єдиним джерелом влади. Мета народного віче – захистити українську землю, зупинити прийняття антиконституційних і антинародних законопроектів, захистити Конституцію», – зазначила співголова Об’єднаного штабу захисту української землі Ольга Ходаківська.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Exit mobile version