Вторник , 23 Апрель 2024
Мир

ВВС: Чи захопить “Талібан” Афганістан?

Президент США Джо Байден виступив на захист свого рішення вивести американські війська з Афганістану, пише ВВС.

Таку заяву американський лідер зробив на тлі значних успіхів радикального ісламістського руху “Талібан”, яке завойовує нові території і змушує афганських військових тікати.

Байден повідомив, що американська військова операція в Афганістані буде завершена 31 серпня.

За словами президента, військові вже давно виконали початкову мету вторгнення: знищити терористичну групу “Аль-Каїда”, відповідальну за напад на США 11 вересня 2001 року, і запобігти подібним атаки в майбутньому.

Голова Білого дому підкреслив, що місію американських військових не можна вважати завершеною, але при цьому заявив: “Ми вирішили ці завдання, саме тому ми туди приходили. Нашим завданням в Афганістані не було будівництво держави. Тільки афганський народ має право і відповідальність визначати своє майбутнє і вирішувати, як управляти своєю країною”.

Останні опитування громадської думки показують, що більшість населення США виступає за виведення військ з Афганістану.

Ця війна стала найдовшим військовим конфліктом за участю США в історії. Американська армія перебуває в Афганістані вже близько 20 років.

При цьому Байден відкинув твердження, що після відведення західних військ перемога “Талібану” неминуча, заявивши, що в ісламістів є тільки близько 75 тис. озброєних прихильників, в той час, як сили безпеки Афганістану – це 300 тис. людей.

Що буде далі?

Останні заяви Байдена про виведення військ з Афганістану стали продовженням його позиції на посаді віцепрезидента США, а до цього сенатора, пише дипломатичний кореспондент ВВС Ліз Дюсет.

Ось її аналіз:

“Байден усіма силами хотів підкреслити, що підтримку Афганістану продовжать, але навіть більший акцент він зробив на тому, що афганські політики і сили безпеки цілком здатні самі запобігти захопленню влади талібами. “Чи зроблять вони це? “- запитав президент.

Саме це питання постійно ставлять афганці, поки в Кабулі панує хаос і ворожнеча, а “Талібан” не припиняє драматичний наступ у регіонах.

Як президент, відомий звичаєм уважно вивчати всі можливі сценарії, він чітко заявив: вкрай малоймовірно, що в Афганістані з’явиться уряд національної єдності. І США не можуть – або навіть не повинні – робити щось у разі падіння Кабула. Це завдання мають виконувати самі афганці і сусідні з нею країни”.

При цьому експерти називають падіння уряду Афганістану цілком ймовірним.

Британський генерал Нік Картер, який очолює генеральний штаб Великої Британії і командує сухопутними військами, описав останні новини з Афганістану як “досить похмурі” і заявив, що падіння уряду в Кабулі без підтримки іноземних військ є “цілком імовірним”. Його цитує агентство Reuters.

За словами Картера, в країні може повторитися громадянська війна 1990-х, коли “з’являється культура польових командирів і деякі важливі інститути, такі як сили безпеки, діляться за етнічними чи племінним принципом”.

“Якщо це станеться, то я думаю, що” Талібан “буде контролювати частину країни”, – вважає глава британського генштабу.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.

Сенат США пообещал быстро отправить законопроект о помощи Украине на подпись

Сенат США быстро примет законопроекты, выдвинутые спикером Палаты представителей Майка Джонсона.