Site icon Вечерние Вести

США не стоятимуть, склавши руки, коли Китай ковтає Гонконг своєю авторитарною пащею – Помпео

Державний секретар США Майк Помпео попереджає про контрзаходи через безпековий закон для Гонконгу, який ухвалили в Китаї

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

“Сьогодні сумний день для Гонконгу та для людей, що люблять свободу в Китаї. США не стоятимуть, склавши руки, коли Китай ковтає Гонконг своєю авторитарною пащею”, – ідеться в оприлюдненій на сайті Держдепартаменту США заяві Помпео.

Читайте також: Захід припустився фатальної помилки, подарувавши Китаєві сваволю щодо Гонконгу

За його словами, Сполучені Штати підтримуватимуть народ Гонконгу та “відповідатимуть на атаки Пекіна на свободу слова, преси, зібрань і на верховенство права”.

30 червня лідер Китаю Сі Цзіньпін підписав безпековий закон для Гонконгу, який перед цим підтримав Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників.

Документ передбачає, що Китай запровадить у місті агентство зі своїми офіцерами та прокурорськими силами. Вони мають займатися “дуже серйозними злочинами проти національної безпеки”.

Читайте також: В’єтнамська трагедія може повторитися в Гонконгу

“Підривну діяльність”, “сепаратизм”, “тероризм” і “співпрацю з іноземними силами” каратимуть щонайменше 10 роками в’язниці. В окремих випадках передбачене довічне ув’язнення.

Закон також дозволяє спостереження та прослуховування телефонних розмов підозрюваних у порушенні закону.

Гонконг перебував під владою Великої Британії до 1997 року, поки не був переданий Китаю за умови збереження в місті особливих адміністративних правил. В останні роки місто відчуває тиск із боку Пекіна, гонконгська опозиція заявляє, що привладна Комуністична партія Китаю відходить від задекларованого принципу “одна країна – дві системи”.

“Вечірні Вісті”

Exit mobile version