Вторник , 19 Март 2024
Мир

«Вагнер» розбитий, але його історія ще вдарить по самій Росії

Російська група «Вагнер» народжена з необхідності Москви заперечувати свої військові операції за кордоном. Група найманців була на передовій під час найбільш інтенсивних боїв на Донбасі, а також у Сирії протягом останніх років.

Коли російські найманці прибули до південноамериканської країни в січні, багато хто вирішив, що це бойовики горезвісної групи, яких відправили підтримати режим венесуельського диктатора Ніколаса Мадуро на тлі масових протестів. Деякі західні аналітики припустили, що це свідчить про зростання статусу «Вагнера» з ролі політичного інструменту до військової підтримки союзних режимів, чиє виживання висить на волосині. Але як виявилося, протягом останніх місяців досвідчені найманці перетікали в інші приватні бойові групи, такі як «Щит» і «Патріот». А «Вагнер» втратив свою автономію в прийнятті рішень і був знижений у статусі до охоронної служби в Сирії.

Таким чином група найманців стала лише жалюгідною подобою себе колишньої. Після розгрому в лютому 2018 року Кремль обрізав їй крила. А найбільш цінні кадри переманили конкуренти. Кривава поразка під час зіткнення з армією США в лютому 2018 року стала початком кінця горезвісної компанії.

Російський автократ керує Росією за допомогою компромісів і домовленостей між владними елітами: бізнесменами, бюрократами, а також всемогутніми «силовиками».

Боротьба за свої позиції і спроби знищити ворогів вже почалася і, найімовірніше, поглибиться з наближенням наступних президентських виборів. Система Путіна, яка здається зовні стабільною і монопольною, насправді дуже персоналізована. Різні спецслужби розділені на фракції, які погодилися бути покірними чинному президенту.

«Вагнер» ослаб. Але його головне надбання полягає в тому, що він взагалі зміг існувати. У Росії, де немає жодних юридичних обмежень, які б могли регулювати приватні військові фірми, де битва між елітами тільки посилюється, тепер існує прецедент багатотисячної приватної армії. І вона звітує тільки перед тим, хто є її власником. Фірми на зразок «Вега», «Щит» і «Патріот» – лише бліде відлуння того, чим був «Вагнер» на піку своєї діяльності в 2018 році. Однак у них є блискучий приклад того, якими вони повинні колись стати. І це може бути загрозою для менш стабільної Росії після Путіна.

Нейл ХЕЙЄР

Foreign Policy

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.