Site icon Вечерние Вести

Атака на нафтові об’єкти Саудівської Аравії змінила хід конфронтації в Перській затоці

Під час атаки дронів по заводу в Абкайку було випущено кілька снарядів, у результаті чого спалахнули пожежі, які призвели до стрімкого скорочення обсягів виробництва нафти в Саудівській Аравії майже наполовину – це 5% світового нафтового ринку, – і викликали серйозне занепокоєння з приводу безпеки світових поставок нафти. Досі неясно, коли завод в Абкайку, який належить саудівському гіганту Aramco, знову запрацює на повну потужність.

Відповідальність за атаку взяли на себе хуситські повстанці, які повідомили, що завод в Абкайку і родовище Хураіс були атаковані 10 дронами. Однак атаки такого масштабу і точності могли б свідчити про істотне збільшення бойового потенціалу хуситів, тому ні США, ні Саудівська Аравія не вірять їхнім словами.

США поспішили спростувати заяву хуситів. Держсекретар Майк Помпео написав у Твіттері: «Іран розпочав безпрецедентну атаку на світові поставки енергоносіїв». Він додав: «Немає ніяких доказів того, що атаки здійснювалися з території Ємену».

Тоді звідки проводилася ця атака, і хто за нею стоїть? За останні два роки хусити направляли проти Саудівської Аравії десятки дронів і балістичних ракет малої дальності. Більшість з них були перехоплені системами протиракетної оборони Саудівської Аравії. Інші впали, не заподіявши ніякої шкоди. І лише невелика кількість тих ракет завдали деякого збитку.

Дрони хуситів виготовлені за іранськими моделями, які в свою чергу часто створені за північнокорейськими технологіями. Найчастіше це дрони з малим радіусом дії – до 300 кілометрів. Однак у січні комісія експертів ООН повідомила про розгортання дронів з більш значним радіусом дії, «які дозволять силам хуситів завдавати удари по цілях всередині територій Саудівської Аравії і Об’єднаних Арабських Еміратів».

Комісія ООН повідомила, що за її інформацією один з таких безпілотників впав у 30 кілометрах від Ер-Ріяда. Максимальний радіус дії дрона UAV-X становить від 1200 до 1500 кілометрів залежно від швидкості і напряму вітру. Відстань між територіями Ємену, які контролюються хуситами, до Абкайка – приблизно 1300 кілометрів.

Джерело, знайоме з ситуацією, повідомило аналітику CNN Пітеру Бергену, що за попередніми даними ці дрони і ракети «були запущені не з території Ємену, а, ймовірно, з території Іраку». Інше джерело CNN у Перській затоці уточнило, що, хоча поки доказів немає, за деякими ознаками можна припустити, що атака здійснювалася з півдня Іраку. Проіранські угруповання міцно закріпилися на півдні Іраку, і сили «Аль-Кудс» теж там присутні…

Тим часом самі хусити натякнули – хоча вони не надали жодних доказів, – що в проведенні атак їм допомогли якісь сили всередині королівства. Представник хуситів Яхья Сарі заявив, що цій операції передували «ретельна розвідувальна операція, а також попереднє спостереження і співробітництво шанованих людей всередині королівства». На думку аналітиків, Сарі мав на увазі бунтівне шиїтське населення Східної провінції Саудівської Аравії…

Але незалежно від того, з чиїх територій проводилась атака і хто тиснув на курок, ці удари ознаменували собою переломний момент у небезпечній конфронтації, в рамках якої за останні кілька місяців уже були здійснені підриви торгових кораблів у Перській затоці. Також різко погіршилася ситуація в Ємені і було завдано кілька авіаударів по шиїтських таборах в Іраку.

У той же час Саудівська Аравія вклала багато коштів у вдосконалені системи протиповітряної оборони. За словами Айхама Камаля з Eurasia Group, «головна проблема королівства носить структурний характер: більшість систем ПРО Саудівської Аравії розроблено з метою захисту від традиційних загроз, і ці системи погано підходять для протистояння таким асиметричним повітряним загрозам, як безпілотники». За його словами, ступінь уразливості зростає, коли найважливіші об’єкти інфраструктури – об’єкти для зберігання і переробки, а також компресорні лінії – розташовані на невеликій території.

Тім ЛІСТЕР

CNN, США

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Exit mobile version