Четверг , 28 Март 2024
Общество

“ЗМІ керуються власниками, маніпулюють, дезінформують та розміщують джинсу”, – вважає більшість українців. Результати дослідження

Абсолютна більшість українців вважає, що українські медіа працюють в інтересах їхніх власників, а не суспільства чи держави, також – вдаються до маніпуляції, подачі неправдивої інформації та замовних матеріалів.  

Про свідчать результати дослідження “Індекс медіаграмотності української аудиторії”, що були презентовані ГО “Детектор медіа”, передає UAINFO.org

“Фактично двоє із трьох українців – а це 67% респондентів, – вважають, що медіа працюють в інтересах їхніх власників, а не держави чи суспільства, про що вказали лише 8% опитаних”, – йдеться у дослідженні. При цьому, за результатами дослідження, 88% українців добре поінформовані про те, що більшість українських ЗМІ належать приватним власникам, а 4% вказали, що медіа контролюються з боку держава. 

Говорячи про результати дослідження рівня довіри до медіа та визначення правдивості контексту, дослідники зауважили, що на проблему дезінформації вказала більша частина опитаних – а це 57% українців.  

“При цьому найбільша частка аудиторії (32% респондентів) визначає достовірність новини, покладаючись на інтуїцію, і лише 28% опитаних шукають посилання на першоджерело інформації”, – йдеться у дослідженні.  

Важливим і водночас вражаючим показником є те, що фактично половина українців (а це 42%) ніколи не перевіряє отриману із медіа інформацію на достовірність, кожен третій – 31% – шукає більш повну та деталізовану інформацію, і лише кожен четвертий українець перевіряє контент.  

Водночас, на проблему маніпуляції в ЗМІ вказали 57% опитаних громадян. При цьому 25% вважають її цілком неактуальною, і 8% вперше чують про сам факт існування маніпулятивних повідомлень. 

“Кожен четвертий українець – а це 27% аудиторії – визначає маніпулятивне повідомлення інтуїтивно, 31% підозрює маніпуляцію, коли в матеріалі висвітлено лише один бік події. Майже кожен четвертий (23%) схильний не довіряти новині, якщо в ній замало аргументів, багато кліше, ярликів, стереотипних суджень”, – йдеться у дослідженні.  

Говорячи про дослідження щодо ставлення українців до проблеми замовних матеріалів, то як актуальною її визначили 55% української аудиторії. При цьому 23% вважають її неактуальною, 9% – уперше чують про це. 

“Кожен третій – а це 35% аудиторії – визначає замовний матеріал інтуїтивно, така сама кількість – 38% підозрює замовність матеріалу, якщо у ньому висвітлено лише позитивні чи негативні аспекти”, – йдеться у дослідженні.  

Загалом до більшості медіа українці ставляться із підозрою. Так, довіряють лише частково 74% опитаних. А найбільший рівень недовіри викликає телебачення: 10% опитаних – довіряють отриманій інформації, 18% – не довіряють. 

Оцінюючи індекс медіа грамотності за шкалою від 0 до 10, фахівці назвали медіаграмотність 15% українців низькою, у кожного третього (33%) – медіаграмотність нижча за середню, майже половина (44%) аудиторії характеризує вищий за середній рівень медіаграмотності, і лише 8% опитаних – високий рівень. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.