Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Зарплатний баттл: «зубожілі» міністри проти «заможних» українців

Зарплатна епопея міністрів та їхніх замів, депутатів і топ-чиновників триває. Перша хвиля розпочалася із реву та стогону, ні, не Дніпра широкого, а нардепів та деяких міністрів щодо замалих розмірів щомісячних виплат на таких поважних посадах. Нині, коли стали відомі зарплати топ-чиновників за грудень, виявилося, що хлопці-дівчата вже не бідкаються, отримавши в останньому місяці 2019-го суми в гривнях із багатьма нулями.

Герою «касетного скандалу» Олексію Гончаруку, юристу, який не знає, що заяву про звільнення прем’єр має подавати не президенту, а парламенту, в грудні було нараховано 76 тис. 190 гривень, з них посадовий оклад – 20 тис. гривень. Інше – надбавки та премії.

І така сума на тлі інших чиновників може вважатися доволі скромною. Для прикладу, очільниця Міносвіти за аналогічний період заробила «брудними» 138 тис. грн, з них посадовий оклад – 12 тис.190 грн. Мабуть, міністр, підопічні якої отримують щомісяця від 5 тис. до 9 тис. грн, виявила неабияку ефективність на своєму посту.

Найбільшого резонансу викликали зарплати у Мінкульті. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський за останній місяць 2019-го заробив 113 тис. грн, з них посадовий оклад – 15 тис. 238 грн. А його заступники отримали ще більше. Так, зарплата першого заступника міністра Анатолія Максимчука склала 248 тис. 21 грн з преміями і матдопомогою.

Для порівняння, середня зарплата робітника культури складає 8,5 тис. грн. Але ми прекрасно розуміємо, що це «середня температура по палаті». Бо, наприклад, співробітники музеїв виживають на 5 тис. грн, до такої ж зарплати ледь дотягують і працівники бібліотек.

За даними «Українських новин», міністр інфраструктури Владислав Криклій за грудень отримав 44 тис. грн. З них посадовий оклад склав 11 тис. 428 грн.

Один із лідерів плаксивого руху щодо занизьких зарплат міністрів Тимофій Милованов за грудень заробив 222 тис. 600 грн, з яких посадовий оклад становив 12 тис. 952 грн. До речі, зараз пан Милованов вже трохи змінив свідчення й наголошує, що міністерської зарплати йому вистачає, бо йому багато не треба: харчується він у їдальні, їздить на «юбері» чи на міністерській машині. Але потрібно утримувати родину і відкладати гроші на майбутнє.

Друга скрипка міністерського «зубожіння» міністр юстиції Денис Малюська в грудні отримав 226 тис. 361 грн, з них посадовий оклад – 16 тис. грн. Зарплата його першого заступника Євгена Горовиця склала 153 тис. 11 грн. До речі, пан Малюська зараз також каже про те, що зарплати йому вистачає. Але він відкладає гроші на майбутнє, бо після відставки жодна іноземна компанія впродовж декілька років не візьме його на роботу.

Міністр оборони Андрій Загороднюк за грудень отримав 97 тис. 191 грн, з яких 15 тис. 238 грн – посадовий оклад.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська в грудні заробила 216 тис. 783 грн. З них посадовий оклад – 15 тис. 238 грн.

Пані міністр до окладу отримала не тільки надбавки за інтенсивність праці, а відпускні, премію за три місяці, допомогу на оздоровлення і навіть на вирішення соціально-побутових проблем у розмірі 47 тис. 394 грн. Враховуючи те, що з 1 січня 2020-го мінімальна пенсія за віком виросла аж на 251,2 грн й складає 1889,2 грн, жити нашим стареньким стало «веселіше й комфортніше». Тим більше, що їх знову масово позбавляють субсидій. Тут би отримати хоч декілька тисяч гривень на вирішення соціально-побутових питань. Але ж ніхто не дасть.

До заслуг пані міністра, напевне, потрібно додати і зростання на 550 грн мінімальної зарплати, яка з 1 січня складає вже 4723 грн. На такі «шалені» гроші можна не просто на «юбері» на роботу їздити щоденно, а відправити дітей вчитися за кордон. Можливо, так думає міністр, ось тільки отримувачів «мінімалки» не питає про те, як вони виживають.

Міністр з питань ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда за грудень заробила 158 тис. 771 грн, з них посадовий оклад – 16 тис. грн.

Єдиний міністр, який відмовився від премій і надбавок, -Дмитро Дубілет отримав у грудні 17 тис. 544 грн, з яких посадовий оклад – 15 грн. 229 грн і відпускні 2 тис. 315 грн. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров за грудень отримав 84 тис. 887 грн, з них посадовий оклад склав 15 тис. 381 грн.

Заробітна плата міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької склала 94 тис. 988 грн, з яких посадовий оклад за 17 робочих днів – 11 тис. 429 грн. Для порівняння, середня зарплата українського медика становить 7 тис. грн.

Заробітна плата міністра закордонних справ Вадима Пристайко склала 233 тис. 892 грн. З вищевказаних коштів посадовий оклад всього 3048 грн. Пристайку у грудні також було надано матеріальну допомогу на оздоровлення в сумі 55 тис. 924 грн і на вирішення соціально-побутових проблем – 55 грн. 924 грн.

Як бачимо, зарплати міністрів дійсно доволі невеликі, але вони розбухають від надбавок та премій, про що переважній більшості українців навіть мріяти не доводиться.

Після того як зарплатний скандал досяг апогею, Кабміну довелося гарантувати щомісячну публікацію зарплат міністрів. Крім того, довелося змінити модель обчислення щомісячних виплат. Так, новий мінімальний розмір посадового окладу складає два прожиткових мінімуми (станом на 1 січня – 4204 грн.). Розміри посадових окладів пропонується затвердити в гривнях, а не коефіцієнтах, як це було в 2019 році. У цьому разі керівник державного органу (Офіс ПУ, апарат РНБО) буде мати посадовий оклад на рівні 37 тис. 800 грн, а керівники міністерств і центральних органів виконавчої влади – 33 тис. 600 грн. Премії і надбавки за ефективність обмежуються 200% посадового окладу. Проте хто ж завадить міністрам малювати собі інші «заслуги», щоб отримати ще більше.

А ось кому по-справжньому можуть заздрити світові лідери, то це керівникам державних українських підприємств. Наприклад, зарплата керівника вічно збиткової «Укрпошти» Ігоря Смілянського складає понад 70 тисяч доларів США. Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, який отримує щомісяця 33 тисячі доларів, може лише подивуватись. До речі, згідно з інформацією, розміщеною в фінансовому плані підприємства, у цьому році очільник «Укрпошти» отримуватиме щомісячно 1,9 млн грн. Не варто й згадувати, що листоноші отримують зарплату у 500 разів менше!

Євген Кравцов, глава «Укрзалізниці», про поганий стан поїздів якої можна говорити годинами, раніше отримував близько 570 тис. грн на місяць, але тепер до його зарплати теж додалася премія попри збитковість його підприємства.

До речі, і нардепам жалітися на життя особливо не варто. З’явилася інформація, що їхні зарплати збільшаться до 100 тис. грн. І хоч спікер парламенту спростував це, але визнав, що щомісячний оклад народних обранців підріс на 3 тис. грн (згадаємо про підвищення мінімальної зарплати на 500 грн!). Обранці кажуть, що в цілому отримували зарплати на рівні 40 тис. грн.

Проте директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник переконує, що рядовий нардеп щомісяця може отримувати до 155 тис. грн. Бо окрім зарплати є ще відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень на суму, що дорівнює зарплаті, фонд для оплати праці помічників-консультантів, компенсація проїзду, оренди житла, безкоштовне медобслуговування та інші «плюшки». Із такими грошима обранцям ніщо не заважає з’являтися на ефірах, бити себе кулаком у груди і переживати за долю українців, в яких влада відбирає останні копійки.

Так і живемо – ми обираємо, нас обдирають. Адже немає бюджетних грошей – є гроші платників податків, тобто кожного з нас!

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.