Site icon Вечерние Вести

Газове питання – привид опалювального сезону

Привид бродить Україною… Привид опалювального сезону. Поки що «Нафтогаз» бадьоро рапортує про закачування підземних газових сховищ на 50% та про чергове зниження вартості блакитного палива для побутових споживачів. Але наближення опалювального сезону не спинити. У зв’язку із чим постає питання: а на які тарифи чекати українцям із похолоданням.

Нагадаємо, попередня влада зобов’язалася перед МВФ привести ціни на газ в Україні до рівня імпортного паритету. Таким чином, ми з нашими далекими до європейських зарплатами отримали ресурс власного видобутку за захмарними цінами. Зараз у команді Зеленського кажуть, що під час вересневих переговорів із МВФ про укладення нової кредитної програми українська сторона пропонуватиме пом’якшити вимоги стосовно ціноутворення вартості ресурсу та запровадження перехідного періоду, який би дав можливість населенню пережити нові ціни.

Враховуючи те, що перехідний період ми просили вже декілька разів, чи вдасться вмовити міжнародних кредиторів на чергове відтермінування лібералізації ринку газу та перехід на імпортний паритет? Більше того, поки що незрозуміло, що буде запропоновано в обмін на відстрочку. Подейкують, що МВФ вимагатиме із 2020-го запустити ринок землі, до відкриття якого Україна наразі не готова. Але навіть за таких умов, найвірогідніше, Фонд наполягатиме на підвищенні цін на газ із початком опалювального сезону.

До речі, згідно з домовленостями України з Міжнародним валютним фондом і постановою про ПСО (державне регулювання цін на газ для населення), з 1 травня ціни на газ для населення повинні були вирости до 9850 грн за 1000 куб. м, а з 1 січня 2020 року – до 12300 грн за 1000 куб. м… Але поки третій місяць поспіль «Нафтогаз» рапортує про зниження ціни на газ для побутових споживачів.

Нагадаємо, постановою Кабміну №293 з травня 2019 року в Україні формування цін на газ на поточний місяць визначається як його середня ціна для промисловості за попередній місяць за умови передоплати. В кожного регіону свій тариф на транспортування, тому ціни на блакитне паливо відрізняються. І хоч українці виграли на цьому не надто багато, але здешевлення ресурсу якось гріло душу.

Але вже в серпні очікується, що на європейських ринках газ знову подорожчає. Проте поки що виконуючий обов’язки прем’єра Володимир Гройсман заявляє, що взято курс на зниження цін, тому і в серпні блакитне паливо має стати ще більш дешевим. Більше того, «людоцентричний» навіть запевнив у тому, що під час опалювального сезону 2019-20 вартість ресурсу не перевищуватиме ціну, встановлену в серпні, адже зараз газ закуповується за привабливою ціною.

Справді, коли ціна на європейських ринках була близько 3200 грн за 1000 куб. м без доставки, споживачам газовий монополіст продавав паливо по 4905 грн за 1000 куб. м (без ПДВ та послуг транспортування. – Прим. ред.). Тобто з урахуванням всіх витрат чистий прибуток монополіста складав близько 40%. І така ситуація «Нафтогаз» влаштовує. В будь-якому разі НАК буде вигідно також брати курс на підвищення цін. Особливо враховуючи те, що українцям продають дешевий газ українського видобутку за європейськими цінами. Відповідно, ближче до похолодання потрібно чекати звернень «Нафтогазу» привести вартість блакитного палива у відповідність до євроринків. І, найвірогідніше, ціни поповзуть вгору.

Питання – наскільки. Вже зараз передоплата на євроринку подорожчала на 25%, і це тільки початок. Тому 10 тис. грн за тисячу кубометрів може стати ще не найвищою ціною. Поки що, керуючись діючими постановами Кабміну, можна сказати, що на опалювальний сезон 2019-20 гранична ціна на газ не може перевищувати 9717 тис. грн за 1000 куб. м. Граничний тариф на теплопостачання по всій країні встановлений на рівні 1400 грн за Гкал за наявності лічильника і 35,21 грн за кв. м – без лічильника. А граничний тариф на гарячу воду за наявності сушника і підключення його до систем постачання встановлений на рівні 83,66 грн за куб. м, а в разі його відсутності – 75,74 грн за куб. м.

Звичайно, новий уряд зможе внести свої корективи у газове питання. І все залежатиме від того, буде він «людоцентричним» чи по-справжньому соціально орієнтованим. А інструменти для встановлення справедливої ціни на газ є. Так, команда «Батьківщини» передала свої напрацювання щодо приведення вартості блакитного палива до реального економічно обґрунтованого рівня. І вони – ці ціни – мають бути вдвічі нижчими ніж ті, що діють зараз. Який шлях обере новий Кабмін у питанні формування тарифів, побачимо згодом.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Exit mobile version