Четверг , 25 Апрель 2024
Общество

Протести шахтарів виходять на новий рівень, – експерт

Протести шахтарів виходять на новий рівень – вони починають супроводжувати міністра енергетики Насалика, який саме зараз активно займається виборчою кампанією. І шахтарів можна зрозуміти. Борги вже перевалили за 700 млн. грн. І перспективи їх погашення при нинішньому уряді – дуже туманні.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

Тому не дивно, що ми скоро побачимо черговий масовий похід шахтарів на Київ. Але якщо шахтарі приватних вуглевидобувних компаній проблем із зарплатою не мають, то на касками стукати будуть їх колеги із державних шахт. І якщо вже шахтарі доберуться до Києва, то вони точно підуть до всіх органах влади – і Кабмін, і президент. Не думаю, що Зеленський буде втішений таким візитом.

Водночас, на ринку енергетики вже давно говорять, що причина боргів полягає не лише у традиційних місячних боргах за поставлене вугілля. Давно функціонують неписані правилах гри на ринку. Десь на печерських пагорбах глибоко у схроні працює у поті чола тіньове Міністерство енергетики. Власне, там ухвалюють рішення про зміну керівництва найбільшої державної генеруючої компанії «Центренерго». І зовсім скоро «Центренерго» почне купувати вугілля з копанок і ОРДЛО, яке буде мати штамп «російське». А українські шахтарі навіть не приховують, що їм дають зрозуміти – їх вугілля є зайвим на ринку і тепер немає на нього покупця.

Що таке тіньове Міненерго? Це бек-офіс, де і далі керують вугільною галуззю люди Саші Януковича. Про методи і шляхи вирішення Януковича можна взнати із фільмів про «суворі 90-і» . Також його куратори де-факто призначають директорів державних шахт. І шахтарі потім протестують та не пускають на нове місце роботи. Оскільки їх завдання – направити у «правильне» русло фінансові потоки.

Міністру енергетики Ігору Насалику вартувало серйозніше поставитися до профспілок і шахтарів, які прибули до нього у Калуш. І не розпочинати розбірки у стилі «сам дурак». Це питання національної безпеки в умовах роботи нового ринку електроенергії. 
І тим паче не варто розцінювати виступи шахтарів як передвиборчу технологію, яка покликана наробити шуму. Борги нікуди не зникнуть. І сім’ї шахтарів будуть далі хотіти їсти. Тому багато чого сьогодні залежить від влади – як президентської вертикалі, так виконавчої. Інакше із шахтарської іскри може розгорітися набагато більше полум’я.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.