Site icon Вечерние Вести

Для початку Держстат повинен адекватно рахувати зарплати, – Юрій Гаврилечко

На сьогодні затримки з виплатами пенсій, аналогічні минулорічним, навряд чи можливі. І не через те, що в Пенсійному фонді все так гарно. Просто Кабмін регулярно недофінансовує видатки розвитку в регіонах і в центральному бюджеті.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт Центру аналізу економічної політики Юрій Гаврилечко.

Нещодавно Мінфін вихвалявся, що в них профіцитний бюджет на рівні 7,5 млрд грн. При цьому вони скромно вказали, що планові видатки казни профінансовано на майже 92%. Тобто держава планово недофінансувала із держбюджету за перше півріччя близько 50-60 млрд грн. Якщо не вистачатиме грошей на виплату пенсій, найімовірніше, держава ще уріже капітальні видатки, і ми побачимо недофінансування вже на рівні 12%. Але це не означатиме, що грошей буде більше.

Як змінити ситуацію? Для початку Держстат повинен адекватно рахувати зарплати, щоб стали зрозумілі справжні показники. Адже якщо подивитися на дані ПФУ й Держстату, різниця по середній зарплаті сягає близько 2,5 тисяч гривень на користь останнього. Інакше кажучи, в реальності зарплати значно нижчі, ніж ті, які декларує головне статистичне відомство.

Для того, щоб у нинішніх умовах зростали пенсії, в першу чергу мають зростати зарплати. Тобто потрібно створювати умови для розвитку бізнесу: забезпечити гарантії захисту прав власності, надати доступ до відносно дешевих й довгих грошей і намагатися не дошкуляти безліччю перевірок. Крім того, держава нарешті має визначитися, які галузі вона бачить драйверами економіки, й розпочати підтримувати ці сфери, як це було зроблено у всіх нормальних країнах, розпочинаючи із США й закінчуючи Південною Кореєю. Останній, до речі, також нав’язували аграрний сектор як драйвер економіки. Але уряд країни, взявши гроші в МВФ, знехтував рекомендаціями Фонду, профінансував чеболі (південнокорейська форма фінансово-промислових груп. – Прим. ред.) в обмін на зобов’язання забезпечити народ роботою та зарплатнею. Це мало доволі позитивні наслідки. Інших варіантів щодо збільшення пенсій, крім нарощування темпів економіки, немає. Принаймні зараз. 

 

Вечірні Вісті

Exit mobile version