Site icon Вечерние Вести

Андрій Павловський: Політика Гройсмана збільшує діру в казні Пенсійного фонду

Всі проблеми пенсійного забезпечення є похідними від загальноекономічного стану держави. Немає розвитку економіки – немає нових робочих місць й модернізації підприємств, відсутні високі зарплати, з яких відраховують єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від щомісячної оплати праці.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський. 

Тому уряду варто змінити пріоритети. Розроблений Юлією Тимошенко з найкращими фахівцями «Новий курс» передбачає перехід від сировинної моделі економіки до інноваційного розвитку, створення сучасних високотехнологічних робочих місць, що поступово давало б збільшення надходжень до ПФУ й природним чином поступово зменшувало його дефіцит. Юлія Тимошенко пропонує запровадити персональну пенсійну систему, де в кожного працівника буде власний рахунок, на якому накопичуватимуться його відрахування та який можна буде передати у спадок у разі смерті власника.

Зрозуміло, що нині економічні умови не дозволяють запроваджувати накопичувальну систему, але навіть зараз можна робити кроки назустріч персональній пенсійній системі. Із 2004 року в нас є реєстр персонального пенсійного обліку. Тобто в електронній базі вже видно, хто скільки сплачує ЄСВ. Потрібно просто зробити крок від персонального обліку до персональних пенсійних рахунків.

Те, що зараз робить Гройсман, навпаки, тільки збільшує діру в казні Пенсійного фонду. Він разом із Порошенком вже погралися перед першим туром в одноразові виплати пенсіонерам по тисячі гривень. Тепер, за місяць до парламентських виборів, уряд ухвалив постанову, згідно з якою пенсіонерам із великим трудовим стажем, але невеликими пенсіями мають дотягнути їх до 2 тис. грн. Таких у нас 3 млн осіб, і щомісячно це потребуватиме 650 млн грн. Але ці кошти не були передбачені ані в бюджеті Пенсійного фонду, ані в держказні.

Це призведе до того, що запланованих дотацій у 167 млрд грн з держбюджету до ПФУ може не вистачити й доведеться вносити зміни до головного кошторису країни, що ще більше розширить діру. Якщо Гройсман надалі проводитиме таку політику, є загрози, що вже наприкінці липня – в серпні знову виникнуть касові розриви у Держказначействі щодо грошей, які направляються на виплати пенсії, й може повторитися минулорічна ситуація із затримками виплат.

 

Вечірні Вісті

Exit mobile version