Site icon Вечерние Вести

Не платити за неякісні послуги

Кабінет міністрів своєю постановою №482 від 5 червня зрівняв керуючих будинками в обов’язках з іншими постачальниками комунальних послуг – тепла, води, електроенергії, газу та вивезення сміття. Українці, які мешкають у багатоповерхівках, відтепер гіпотетично отримують можливість стягнути з управителя будинку гроші за ненадані або неякісні комунальні послуги.

Ухвалена постанова регламентує компенсації за неякісне прибирання будинку та прибудинкової території, а також неналежну роботу ліфту. У разі надання неякісної послуги потрібно скласти акт-претензію за підписом управителя й споживача. Якщо ж управитель не прийшов на перевірку або відмовляється підписувати акт-претензію, його можуть підписати не менше ніж двоє мешканців і передати під розпис управителю. Якщо претензія мешканців буде задоволена, гроші за невиконані послуги їм не повернуть на руки, а запишуть у рахунок оплати за утримання прибудинкової території наступного місяця. Відмову в задоволенні претензії можна оскаржити в суді.

До речі, навіть якщо тільки один мешканець подав акт-претензію, компенсувати надання неякісної послуги управитель зобов’язаний всім мешканцям будинку. Але в документі є лазівка для управителів, яка дозволить відмовити споживачам у компенсації. Так, перерахунок не здійснюється, якщо керуючий заощадив кошти під час надання послуг і при цьому не порушив періодичність проведення робіт з утримання або ремонту майна багатоквартирного будинку.

Аналогічний порядок існує й для інших послуг. Але споживачі прекрасно знають, що постачальники вкрай неохоче визнають свою провину й не бажають розставатися із грошима. Тому мешканцям доведеться запастися терпінням, щоб не загрузнути по самі вуха в бюрократичному листуванні щодо перерахунку та довести справу до кінця. Не виключено, що свою правоту доведеться відстоювати в судовому порядку. Але якщо сума компенсації не така вже й велика, навряд чи споживач звертатиметься по допомогу до Феміди. 

 

Вечірні Вісті

Exit mobile version