Site icon Вечерние Вести

Стає реальністю сумний жарт: «Допоможи Пенсійному фонду – помри молодим», – Андрій Павловський

Середня тривалість життя українських чоловіків становить 64 роки. І раніше, коли представники сильної статі виходили на пенсію у 60, доживання після виходу на заслужений відпочинок складало чотири роки. Але після проведення так званої пенсійної реформи  шляхом підвищення мінімально необхідного страхового стажу до 35 років фактично відбулося приховане підвищення пенсійного віку на п’ять років. Тому буквально за декілька років багато чоловіків фактично не доживатимуть до виходу на пенсію. Стає реальністю сумний жарт із соцмереж: «Допоможи Пенсійному фонду – помри молодим».

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський. 

На тривалість життя значною мірою впливає його якість, у тому числі багато що залежить від соціального захисту, який держава надає своїм громадянам. Також пенсійне забезпечення є похідним від економічного стану держави. Якщо країна розвивається, в ній з’являється більше сучасних технологічних робочих місць із вищою зарплатнею, з якої йдуть більші відрахування до Пенсійного фонду й, відповідно, є можливість підвищувати пенсії. Це пов’язані речі, які розуміють студенти, але чомусь не розуміє пан Гройсман та деякі урядовці, які лише завдають шкоди країні. Тому не дивно, що МВФ називає Україну найбіднішою країною Європи, а наші люди шанованого віку мають найменші пенсії й зарплати на континенті.

Якщо наша країна нарешті отримає уряд, який складатиметься з державників, що думають про майбутнє країни, а не про власні кишені, поступово зросте й тривалість життя наших пенсіонерів. На жаль, уряд Гройсмана не можна таким назвати, бо він не бере за основу добробут кожного громадянина. І хоч у липні на пенсіонерів чекає індексація пенсій, але підвищення буде копійчаним – на 67 грн для тих, хто отримує мінімальні виплати. Враховуючи те, що гряде велике зростання цін на продукти харчування та комунальні послуги, старенькі просто не відчують такого «шаленого» підвищення. Саме тому така індексація пенсій виглядає як знущання.

Натомість запропонований Юлією Тимошенко стратегічний інтелектуальний продукт «Новий курс» передбачає всі кроки щодо зміни оподаткування, поступового збільшення за рахунок економічних реформ зарплат до рівня польських.

У цій стратегії закладено й проведення справжньої пенсійної реформи, яка передбачає в тому числі запровадження персональних пенсійних рахунків, щоб накопичені гроші у разі смерті володаря передавалися б у спадок. Там є покроковий план на п’ять років – фактично готова інструкція для нової влади. Але для цього потрібно мати розуміння й відповідні знання, а найголовніше – мати бажання робити справжні зміни на користь України й українців.

 

Вечірні Вісті 

Exit mobile version