Site icon Вечерние Вести

Столтенберг розповів про дзвінок Зеленському після вторгнення РФ

Столтенберг, генсек НАТО

Столтенберг розповів про дзвінок Зеленському після вторгнення РФ

Перша розмова між Єнсом Столтенбергом, тоді генсеком НАТО, і президентом України Володимиром Зеленським відбулася за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення Росії. За словами Столтенберга, це був важкий дзвінок, повідомляють “Вечірні Вісті” з посиланням на інтерв’ю Столтенберга для Financial Times.

Столтенберг згадує, що розмову не вдалося організувати відразу після вторгнення, і коли вона відбулася, обговорення було складним. Однією з тем розмови було занепокоєння, що Зеленського можуть захопити чи вбити.

Значна частина розмови стосувалася прохання Зеленського про запровадження безпольотної зони над Україною, але Столтенберг відмовив, пояснивши, що політика НАТО полягає у підтримці України, а не прямої участі у конфлікті. Екс-генсек наголосив, що не шкодує про свою відмову.

Столтенберг також згадав свою першу зустріч із Зеленським у 2019 році, зазначивши, що тоді недооцінив його та не припускав, що Зеленський стане сильним військовим лідером. Нещодавно Столтенберг залишив пост генсека НАТО, а його місце зайняв колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. НАТО продовжить підтримувати Україну незалежно від рішення Словаччини.

Фінляндія хоче розмістити штаб сухопутних військ НАТО за 100 км від кордону з РФ.

Exit mobile version