Site icon Вечерние Вести

В Україні клекоче гримуча суміш. Коли і як рвоне?

Соціальні мережі жваво обговорюють, із якого це дива чинна влада однією рукою накладає санкції на Медведчука й Ко, а другою саджає до в’язниці Стерненка?

Про це для “Дня” пише Сергій Грабовський.

Одна з найпопулярніших версій така: Зеленський отримав владу з рук і частини патріотичного табору, і відносно поміркованих прихильників Путіна. Тому, щоб якось утримати рейтинг d очах свого електорату, він робить кроки одночасно e протилежних напрямках.

Іншими словами, маємо ледь замаскований фарс, трагікомічне шоу загальнонаціонального масштабу. А кінцевими бенефіціарами його є ті, без кого Зеленський ніколи не став би gрезидентом і кому він вигідний на своїй посаді – кілька олігархів України.

Видається, ця версія базується на щонайменше недоведеному, а радше й хибному припущенні, що судова влада в Україні підконтрольна команді Зеленського. Чи так це? Якщо так, то, скажімо, вся веремія з Конституційним судом і його головою, а тим паче – із суддею Вовком, якого ніяк не можуть вкоськати та силою поставити перед Антикорупційним судом, – то лише фарс для плебсу, щоб відвести очі від промахів владної команди.

Уявімо собі, що це так; проте чи не дорожче обходиться президентові демонстрація власного безсилля в боротьбі з ущент корумпованими представниками судової влади? Чи не зруйнувався вельми помітно за останні місяці його рейтинг, якраз під час не надто вдалої боротьби з очільником Конституційного суду? І взагалі: чи не було би безумством з боку влади активізувати “другий фронт”, спрямований проти радикально-патріотичних сил і ветеранів війни з Росією та боротьби із сепаратистами?

Читайте також: “Вирок Стерненкові – це ворожа спецоперація”: юрист навів сім аргументів

Не забуваймо: на владі “висить” дуже сумнівна “справа Шеремета”, у вбивстві якого “для дестабілізації ситуації у країні” звинувачують тих, хто захищав Україну, а “білоруський слід”, який є куди реальнішим (бо яку політичну вагу мав Шеремет, щоб “дестабілізувати Україну»”? а от особистим ворогом Лукашенка він беззаперечно був), став очевидним зовсім не завдяки зусиллям українських спецслужб…

Як хочете, а мені видається, що судову систему в Україні здебільшого контролює зовсім не президентський Офісом, а хтось інший. І партію “Слугу народу” – також. Інакше чому б одіозний в очах не лише українців депутат Дубінський так і залишився на посаді голови Київської обласної організації “слуг”?

Ще показовіша історія з Буковелем. Надійшло повідомлення, що обласна держадміністрація вирішила закрити заклади громадського харчування із 22-го до 28 лютого (крім роботи на виніс). В області з 22 лютого заборонили проводити будь-які масові заходи; закриті кінотеатри, театри, нічні клуби й інші розважальні заклади. А водночас Буковель продовжуватиме працювати.

Для нього, щоправда, запровадили спеціальний режим. Це – закриття для відвідувачів ресторанів, барів і кафе; створення на гірськолижних трасах і підйомниках спеціальної інфраструктури для забезпечення дотримання карантинних вимог відпочивальниками; дотримання мешканцями готелів соціальної дистанції та суворого маскового режиму; широке інформування відпочивальників про карантинні заходи. Останнє, мабуть, головне…

А ще стверджують, що, мовляв, гірськолижники катаються на свіжому повітрі, в них шоломи зі щитками, тож зараження малоймовірне. А що, вони й ночуватимуть і їстимуть на свіжому повітрі? І в туалет ходитимуть “під смереку”? А щоб мало не здалося, “Укрзалізниця” запускає додаткові поїзди з Києва й Одеси на Чернівці, Ужгород, Івано-Франківськ і Львів, тобто до найбільш “ковідизованих” областей, та так, аби пасажири могли вийти та дістатися до Буковеля.

Що ж, уже розгорнено перший в Україні мобільний шпиталь, є куди класти хворих… А тисячі ще не хворих, але вже заражених вірусом туристів рознесуть коронавірус усією країною. Зате бізнес власника Буковеля олігарха К. не постраждає. Рейтинг же глави держави нікого з тих, хто приймає стратегічні рішення, схоже, не цікавить. Воно б іще якось нічого, якби Україна розпочала масову вакцинацію від CОVID-19 хоча б одночасно з Албанією та Зімбабве. Проте з вакцинацією взагалі повний аут…

Читайте також: Активна меншість показала, як швидко може подолати розбіжності й об’єднатися

Так, вакцинація в Україні щойно розпочалася. Але наразі не масова. Коли та звідки надійде достатня кількість вакцини для масового щеплення – невідомо. Експерти називають різні причини запізнення з таким щепленням, проте всі сходяться на непрофесійності та корумпованості певних владних структур.

А тим часом посилюється й без того шалена пропагандистська кампанія “п’ятої колони” щодо фатальних наслідків, які має відмова команди Зеленського від начебто чудодійного російського “Спутника V” і двох інших вакцин, які з’явилися дещо пізніше. Хоча насправді Росія не має достатньо доз вакцини не лише для постачання за кордон, а й для щеплення власного населення.

У Петербурзі, скажімо, повний курс вакцинації пройшло трохи більш як 3% від реального населення “північної столиці” РФ. Утім, кілька мільйонів доз – за рахунок позбавлення захисту свого населення – Росія із пропагандистською метою могла би продати Україні. Проте навіть Зеленському, схоже, зрозуміло – плата буде надто високою і вимірюватиметься не грошима, а втратою частини державного суверенітету.

Проблема в тому, що альтернативу чинна влада запропонувати не може, бо влітку, коли інші держави підписували контракти з потенційними виробниками вакцин, щедро закатувала мільярди в асфальт (“велике будівництво”!). Хто від того виграв? Не Зеленський. І не він виграв від того, що Кабмін щойно відклав початок виплат пенсіонерам від 75 до 80 років компенсації по 400 гривень із 1 липня на 1 жовтня 2021 року (скільки літніх людей не доживе до початку цих виплат, уявляєте?).

Отож скидається, що “на виході” маємо “гримучу суміш” з устійнення в державі одразу кількох центрів владних структур, які більшою чи меншою мірою контролюють різні олігархічні клани та “п’ята колона”, – і все це посилене непрофесіоналізмом, зарозумілістю та звичкою робити з усього фарс із боку “команди Зе”. Рано чи пізно, а “суміш” ця таки рвоне…

Exit mobile version