Site icon Вечерние Вести

Портников: Історія з Навальним – один зі стримувальних чинників, який працює на користь України

Коли українські спостерігачі обговорюють сюжет із отруєнням, поверненням і затриманням Олексія Навального та протести в Росії, їхній аналіз нерідко зупиняється на політичних поглядах опозиційного активіста або впевненості, що перемога демократії в сусідній країні створить нові проблеми для України

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Але до перемоги демократії – якщо тверезо оцінити масштаб російських протестів – іще дуже й дуже далеко. Та й не став би я недооцінювати наслідків такої перемоги. Демократична Росія – якими б не були політичні погляди її президента й навіть більшої частини громадян – нападати на Україну не стане. У цивілізованому світі проблеми вирішують за столом переговорів, а не в битвах.

Читайте також: Три помилки українців, які щиро співчувають Навальному

Але поки що все це – із царини наукової фантастики, війна Росії з Україною триває, й існує реальна небезпека захоплення нових українських територій агресором. Так ось історія навколо Навального – це один із реальних стримувальних чинників цієї війни.

На Заході з перших днів після нападу Росії на Україну ми бачимо очевидне прагнення нормалізувати відносини із Кремлем. Причому нерідко – за рахунок наших національних інтересів. Нехай у Києві заплющать очі, підуть на поступки Путінові – аби тільки задовольнити економічні інтереси цілої групи західних країн, ну й особисті інтереси цілої низки західних політиків і бізнесменів.

Читайте також: Портников пояснив, до чого можуть призвести протести в Росії

Так ось, коли Кремль показує Заходові, як він ставиться до власних громадян, ніяких аргументів у проросійського лобі просто не залишається. Яке скасування санкцій? Зараз і в Європейському Союзі, й у США говорять тільки про посилення санкцій проти Росії. Про необхідність зупинити будівництво трубопроводу “Північний потік – 2” заговорили вже і провідні німецькі політики. І це лише початок. Якщо протести в Росії наростатимуть, а репресії Кремля – ​​посилюватимуться, посилюватимуться й санкції. А чим складнішою є економічна й політична ситуація у країні, тим важче їй влаштовувати нові війни.

Тому нам потрібно зрозуміти: той, хто підриває авторитет Путіна й Російської держави – союзник України, що б він не думав про Крим або Донбас. І росіяни, які виходять на вулиці під кийки путінської поліції, своєю небайдужістю збільшують наші шанси жити в мирній і – рано чи пізно – соборній країні.

Exit mobile version