Site icon Вечерние Вести

Іван Крулько: Замість підвищення зарплат і пенсій, влада збільшує тарифи й урізає субсидії

Влада обіцяла зниження тарифів. Насправді ж підготувала під «ялинку» українцям збільшення цін на газ на 29% та електроенергію – на 30%, згідно з даними операторів. А також «урізання» субсидій. У держбюджеті на 2020 рік на субсидії закладено 47,6 млрд грн (що на 8 млрд менше, ніж у 2019-му).

Мінсоцполітики вже звузило коло отримувачів субсидій, зменшило соцнормативи комунальних послуг і озвучило нову формулу розрахунку субсидії, яка діятиме з 1 травня 2020 року. За нею зростає фінансове навантаження на споживача з 15 до 20% (тоді як у ЄС 10% – це вже «енергетична бідність»).

Крім того, у новому році готуються масові перевірки отримувачів субсидій, пенсій, соціальних пільг згідно з законом про верифікацію держвиплат, що вступив у дію з 21 грудня 2019 року.

«Батьківщина» виступала категорично «проти» його прийняття та «за» ветування президентом через незрозумілий механізм перевірок та високий корупційний ризик. Адже інспектор на власний розсуд вирішуватиме чи надавати, чи позбавити людину допомоги. Ще й може примусити повернути субсидію за три роки, а це подекуди колосальні суми – 25-35 тис. грн через «свіжий» ремонт, «нову» техніку тощо…

Пройшло кілька днів з моменту вступу закону в дію, але вже є «дикі» випадки. Приміром, нещодавно соцвиплат позбавили багатодітну матір з Ічнянщини за пральну машинку, вартістю у 5,7 тис. грн, яку їй подарував обласний департамент сім’ї, молоді та спорту. Подарунок без чеків і документів жінка не змогла задекларувати. Як наслідок, її позбавили 15 тис. грн щомісячної допомоги на дітей і змушують повернути допомогу за 9 місяців.

Як бачимо, держава однією рукою дає, а іншою відбирає. При чому відбирає у рази більше! І часто не в тих! Добре, що хоч із законопроєкту «Про ЖКГ» завдяки резонансу і критиці у ЗМІ вдалось вилучити правку, яка дозволяла несанкціонований доступ комунальників у житло у разі боргів та надзвичайних ситуацій. Бо це б потягло кримінальне та комунальне свавілля.

Не здається, що не з того стартували!? Може треба було починати з виконання передвиборчих обіцянок? З боротьби із бідністю, підвищення зарплат і пенсій, росту економіки? Зі знищення корупції та монополій, наведення порядку на енергоринку, збільшення енергоефективності та газовидобутку? А також з встановлення економічно обґрунтованих цін на комуналку, спрямування газу внутрішнього видобутку на потреби населенню із рентабельністю 30%, а не 300%?

«Батьківщина» й далі стоїть на тому, що газ внутрішнього видобутку має продаватись населенню України за ціною видобутку плюс транспортування, плюс інвестиції на видобуток. Адже за Конституцією надра належать народу України. Тоді тарифи були б доступними для більшості громадян, комунальні борги не були б захмарними, а держава не витрачала колосальні суми на субсидії і не займалась вибиванням боргів та закручуванням «гайок».

Понад 15 млрд кубічних метрів газу, які видобуваються в Україні, цілком достатньо, аби покрити потреби населення! І не треба розповідати про ринок і ринкові ціни. В Україні немає ринку, поки ціну на газ встановлює уряд постановою Кабміну і діє монополіст НАК «Нафтогаз», який є «прокладкою», посередником, який нічого не виробляє, але «качає» правила і наживається на цінах на газ, виписуючи щороку своєму менеджменту мільйоні премії.

Іван Крулько, народний депутат від «Батьківщини», Facebook

Exit mobile version