Site icon Вечерние Вести

Кадрова політика президента: «Солодкі» місця – друзям

Часто буває, що в чужому оці порошинку бачиш, а от у своєму – пенька не помічаєш. Так сталося і з президентом Володимиром Зеленським. Тут він намагається уколоти лідера «Батьківщини», яка пропонувала на посади своїх людей. Але ж насправді Зеленський у власній кадровій політиці далеко не святий. Так, йдучи в президенти, він усіляко критикував тодішнього президента Петра Порошенка за кумівство у владі. А як же вчинив сам колишній комік? Давайте розберемося.

Ось дві цитати самого Зеленського. «Кому подобається, коли президент призначає на посаду свого кума чи армійського друга? Чому так відбувається вже 28 років?» – сказав він у своєму передвиборчому ролику. А ось більш давня цитата: «Ви спочатку поборіть своє кумівство, а потім будете боротися з нашими «Сватами».

Так, у часи минулої влади (не тільки Порошенка) пріоритет справді надавався близьким людям: кумам, сватам, друзям дитинства та, звісно ж, бізнес-партнерам (це взагалі святе). Тож судячи з усього, шостий президент України вирішив не ламати давню українську традицію. І ось кілька прикладів.

Нинішній голова СБУ Іван Баканов – друг дитинства Володимира Зеленського, а в 2013-2019 роках він був керівником ТОВ «Студія Квартал-95».

Сергій Шефір грав у командах КВК «Криворізька шпана» і «Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит». У 2000-х пов’язав своє життя із «Кварталом». Він є співавтором кількох шоу, сценаристом кількох серіалів та продюсером кількох проектів. А 21 травня 2019 року Сергій Шефір був призначений першим помічником президента Володимира Зеленського.

Сергій Сивохо – був креативним продюсером «Кварталу». На позачергових виборах до ВР він балотувався від партії «Слуга народу» по округу №49 (Донеччина), але посів тільки третє місце. Втім, місце у владі для нього все одно знайшлося. Сивохо став радником секретаря Ради національної безпеки та оборони України з питань реінтеграції та відновлення Донбасу. Він відповідає за гуманітарну політику. Це одне з найдивніших призначень. Ну якщо до того ж врахувати той факт, що в 2014 році Сивохо брав участь в акціях Антимайдану й підтримував тодішнього гаранта Віктора Януковича.

Ще згадаємо, хто ж із кварталівців пройшов у Раду. Найвідоміший учасник шоу в парламенті – Юрій Коряченков (Юзік), який балотувався по 33-му одномандатному округу (Кривий Ріг), звісно ж, від партії «Слуга народу». Він зараз дійсно найвідоміший, бо встигнув вляпатися в гучний скандал. Ще згадаємо про Максима Ткаченка – в минулому генерального директора компанії «Квартал-концерт». Він пройшов до ВР за списками «СН». Олександр Кабанов – ще один списочник, який був сценаристом студії «Квартал 95». Олена Хоменко також пройшла за списком партії. Нинішній нардеп була директором з управління та розвитку цифрових продуктів ТОВ «Квартал 95».

І це лише кілька прикладів. Бо ж насправді дружніх призначень було чимало. Тож чи не час витягнути колоду з ока? Ну і заодно просто згадати свої слова, сказані, до речі, не так давно.

Марія АНІНА 

“Вечірні Вісті”

Exit mobile version